Nieuws

Israëlisch kabinet komt donderdagavond bijeen om over wapenstilstand te praten

Een wapenstilstand tussen Israël en Gaza lijkt steeds dichterbij te komen. Het Israëlische kabinet vergadert donderdagavond vanaf zes uur over de vraag of er snel een wapenstilstand moet komen en ook een hoge Hamas-functionaris zei eerder op de dag al dat een staakt-het-vuren binnen twee dagen een kan feit zijn.

Palestijnen lopen tussen het puin van hun huizen, na een Israëlische luchtaanval op 19 mei. Beeld EPA
Palestijnen lopen tussen het puin van hun huizen, na een Israëlische luchtaanval op 19 mei.Beeld EPA

Sinds middernacht hebben de Palestijnen bovendien aanzienlijk minder raketten afgevuurd. Ook waren de Israëlische luchtaanvallen minder intensief dan tijdens de afgelopen dagen.

‘Ik denk dat de pogingen om tot een wapenstilstand te komen zullen slagen’, zei politiek functionaris Moussa Abu Marzouk van Hamas tegen een Libanese omroep. ‘Ik verwacht dat er een akkoord zal worden bereikt over een staakt-het-vuren binnen een dag of twee en het zal op basis van wederzijdse overeenstemming zijn.’

Het is voor het eerst dat een Hamasleider zich zo optimistisch uitlaat over beëindiging van de strijd die vorige week begon. Marzouk sprak nadat de Amerikaanse president Biden donderdag in een telefoongesprek met premier Netanyahu de druk op Israël flink had opgevoerd. Biden zei een ‘behoorlijke deëscalatie’ te verwachten en dat nog voor het einde van de dag ‘het pad richting een staakt-het-vuren wordt ingeslagen’.

Ook Israël beperkte vervolgens de luchtaanvallen op Gaza. Bij het aanbreken van de dag werden wel bombardementen uitgevoerd, maar op kleinere schaal. Volgens een Egyptische veiligheidsbron hebben beide partijen in principe ingestemd met een wapenstilstand na bemiddeling van diverse landen, maar wordt er nog onderhandeld over de details.

Overleg in Qatar

Bij de onderhandelingen is de VN-gezant voor het Midden-Oosten, Tor Wennesland, betrokken. Hij zou volgens de zender Al Jazeera in gesprek zijn in Qatar met de politiek leider van Hamas, Ismail Haniyeh. Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal, die zich baseert op bronnen die betrokken zijn bij de onderhandelingen, zou het staakt-het-vuren op zijn vroegst vrijdag kunnen ingaan.

Egyptische onderhandelaars zouden flinke vooruitgang hebben geboekt. Ook zouden Israëlische functionarissen hebben toegegeven dat ze bijna alle militaire doelen hebben bereikt. Wel zouden de VS bezorgd zijn dat de Palestijnse groep Islamitische Jihad, die ook raketaanvallen uitvoert op Israël, zich niet aan een wapenstilstand zal houden.

De Palestijnen vuurden woensdagnacht ruim acht uur lang geen raketaanvallen uit op Israël. Dit versterkte het optimisme dat een wapenstilstand binnen handbereik was. In de ochtend ging echter het luchtalarm weer af in het zuiden van Israël en kwamen Ashkelon en stadjes vlak bij Gaza onder vuur te liggen. Ook voerde Hamas een aanval uit met een antitankraket op Israëlische soldaten aan de grens met Gaza. Een soldaat raakte gewond.

Commandanten Hamas

De Israëlische luchtmacht voerde meerdere bombardementen uit, maar aanzienlijk minder dan de voorgaande dagen. Volgens een militaire woordvoerder waren onder meer de huizen van vier commandanten van Hamas het doelwit in Gaza-Stad en Khan Younis. Ook werden wapendepots bestookt. Zeker één Palestijn kwam daarbij om.

Het aantal doden aan Palestijnse kant is donderdag opgelopen tot 227. Onder hen waren volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza 102 vrouwen en kinderen. Israël zegt zo’n 130 Palestijnse strijders te hebben gedood bij de zware luchtaanvallen. In Israël kwamen twaalf personen om het leven. In elf dagen zijn zo’n vierduizend raketten afgevuurd op Tel Aviv, Jeruzalem en steden en dorpen in het zuiden van Israël.

Meer over