'Israëli's hebben raketten, wij martelaren'

Voor een leider van de zo gevreesde militante Palestijnse moslimgroepering Islamitische Jihad ziet Abdullah al-Shami er opvallend gemoedelijk uit. Met zijn grote, grijze baard en doordringende ogen lijkt hij op een minder strenge versie van de Iraanse ayatollah Khomeini....

'Martelaren, dat is alles wat wij hebben', zegt Al-Shami bij wijze van introductie. 'De Israëli's zijn militair te sterk voor ons, wij hebben alleen maar stenen en wat kogels, zij hebben raketten, tanks, kernwapens. Het enige dat wij daar tegenover kunnen stellen is de martelaar.' Al-Shami doelt, zonder dat er zelfs nog naar gevraagd is, op de zelfmoordaanslagen waar Islamitische Jihad berucht om is, zoals die eind maart op een groep scholieren .

Het is moeilijk te geloven dat de vriendelijk ogende man vanuit zijn gammele kantoor in een wat mindere wijk van Gaza-stad tientallen jongeren inspireert tot het offeren van hun leven voor het Palestijnse volk. Al-Shami zegt met nadruk de leider te zijn van de politieke tak van Jihad, de 'operaties' zijn een aparte zaak. Hij weet echter zeer goed welk effect zijn woorden hebben op zijn achterban.

'Hoe moeten we dan reageren als onze kinderen doodgeschoten worden, als er gericht wordt op hun hoofd en borst, terwijl ze alleen stenen hebben en honderden meters van de Israëlische troepen af staan?' Aan een deel van de acties van zijn groepering ligt pure wraak ten grondslag. 'Wij willen dat de Israëli's hetzelfde proeven als wat wij proeven.'

Toch zit er ook een weloverwogen strategie achter de acties van Jihad. Net als de andere partijen in het conflict gelooft Al-Shami al langere tijd dat de andere kant alleen geweld verstaat. De hoop dat de strategie echt kan werken, is echter nieuw, sinds de overwinning van Hezbollah in Zuid-Libanon, vorig jaar mei.

'Hezbollah heeft er twintig jaar over gedaan om de Israëli's uit Libanon weg te jagen. Wij, Arafat en de PLO, hebben nu tien jaar onderhandeld en er helemaal niets mee bereikt. Het is tijd om van tactiek te veranderen', zegt Al-Shami. Hij is ervan overtuigd dat met een oplopend dodental aan hun kant de Israëli's het op een gegeven moment zullen opgeven, net als in Zuid-Libanon.

De strijd is totaal, volgens de Jihad-leider. 'Er zijn geen burgerdoelen, het zijn allemaal militairen, niet alleen in de nederzettingen, overal. Trouwens, waar schieten zij op, op burgers toch?' Al-Shami vindt ook dat alle middelen geoorloofd zijn. 'We strijden nog met beperkte middelen maar we boeken vooruitgang. We begonnen tijdens de eerste intifada met messen, nu gebruiken we geweren en bommen.'

De militaire tak van Jihad zegt nu ook mortieren te gebruiken, net als Hamas. Volgens Al-Shami is het echter niet zo hard nodig om steeds grotere wapens in te zetten. 'Niet één Arabisch land is er in geslaagd om met de meest geavanceerde vliegtuigen Tel Aviv te bombarderen sinds 1948. Wij dringen met onze simpele bommen wel door tot de steden. Onze kracht ligt in ons hart, dat gestaald is uit verzet tegen de bezetting.'

Terugtrekking uit de bezette gebieden, ontmanteling van de nederzettingen, Jeruzalem als hoofdstad van een Palestijnse staat en terugkeer van alle Palestijnse vluchtelingen, dat zijn de eisen van de Palestijnse Autoriteit. Zelfs Hamas-leider Sheik Yassin heeft gezegd dat hij een 'bestand' wil overwegen als de Israëli's aan die voorwaarden voldoen, Islamitische Jihad niet.

'Dat is het verschil tussen ons en Hamas en helemaal de Palestijnse Autoriteit', zegt Al-Shami. Heel Israël moet verdwijnen wat hem betreft en hij is bereid daarvoor te blijven vechten ook als de PA uiteindelijk toch een akkoord sluit met Israël. Hij erkent dat die mogelijkheid bestaat hoewel er op dit moment goed samengewerkt wordt met de PA en Hamas.

Al-Shami heeft vijf keer in Israëlische gevangenissen gezeten en is sinds 1994 maar liefst acht keer opgepakt door de Palestijnse Autoriteit die jarenlang probeerde om aan de Israëlische veiligheidseisen tegemoet te komen. Hij weet dat zo'n behandeling hem weer boven het hoofd kan hangen.

'Ik zal nooit tegen Arafat vechten, ik zal proberen door te vechten tegen de Israëli's, wat voor akkoord hij ook met hen sluit, maar we zullen niet onderling gaan vechten.' Hij hoopt dat de huidige samenwerking voortgezet wordt.

'Ik vond het veel erger om door mijn eigen mensen gearresteerd te worden dan door Israël. Dat is de vijand.'

Meer over