Israël woedend om 'Jodenster' op producten uit bezet gebied

Antisemitisme. Discriminatie. Een beloning voor Palestijns terrorisme. In scherpe bewoordingen hebben Israëlische politici woensdag afstand genomen van richtlijnen van de Europese Commissie (EC), bedoeld om producten uit Joodse nederzettingen in bezet gebied voortaan te voorzien van een apart etiket. Bedrijven in de EU-lidstaten zouden die goederen niet langer mogen verkopen als 'Made in Israel'.

Palestijnse werknemers van een Israëlische plasticfabriek vlakbij de Israëlische nederzetting Ariel op de Westelijke Jordaanoever. Beeld afp
Palestijnse werknemers van een Israëlische plasticfabriek vlakbij de Israëlische nederzetting Ariel op de Westelijke Jordaanoever.Beeld afp

De richtlijnen, die door de 28 lidstaten in nationale wetgeving moeten worden omgezet, betreffen ongeveer 1 procent van de producten die nu nog als 'Israëlisch' op de Europese markt verkrijgbaar zijn. Het gaat vooral om wijn, fruit, groente en cosmetica. Volgens menig Israëlische politicus is de Brusselse beslissing de opmaat naar een totale handelsboycot van Israël. De EU is de belangrijkste handelspartner van Israël. Met de wederzijdse handel is jaarlijks een bedrag van circa 30 miljard euro gemoeid.

'Schaamteloos', noemde premier Benjamin Netanyahu het besluit, temeer daar het is genomen op een moment dat Israël wordt getroffen door Palestijns geweld tegen burgers en militairen. Israël heeft uit protest gesprekken met de EU over allerhande onderwerpen, waaronder mensenrechten, opgeschort. De vertegenwoordiger van de EU in Israël werd op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem de mantel uitgeveegd. Enkele leden van de Knesset, het Israëlische parlement, schrokken er niet voor terug een vergelijking te trekken met de nazi-tijd. Etiketten zouden volgens Michel Oren, lid van een gematigde partij, een equivalent zijn van de Jodenster.

Woordvoerders in Brussel spraken gisteren nadrukkelijk over 'technische' maatregelen. Volgens de EC zijn de richtlijnen bedoeld om de EU-landen op één lijn te brengen. Groot-Brittannië, België en Denemarken kennen al regels voor de etikettering van producten uit de bezette gebieden: de Westelijke Jordaanoever, Arabisch oostelijk Jeruzalem en de op Syrië veroverde Golanhoogte. Van Israëlische zijde werd de Europese toelichting 'hypocriet' genoemd, omdat het een positief signaal is aan het adres van de Palestijnen.

Vredesoverleg

De Palestijnse president Mahmoud Abbas juichte de stap van Brussel toe. Hij hoopt dat die elders in de wereld navolging krijgt. Premier Netanyahu, die deze week in de VS was, heeft daar politici gevraagd hun invloed aan te wenden om de stap ongedaan te maken. Een groep van 36 senatoren onder leiding van Ted Cruz, een Republikeinse presidentskandidaat, betoogde dat de Europeanen hervatting van het vredesoverleg in de weg staan.

De VS hadden in 2013 bij de Europeanen aangedrongen om af te zien van de gewraakte etikettering, in het belang van het vredesoverleg. In 2014 strandden Amerikaanse pogingen om Palestijnen en Israël tot een vergelijk te brengen.

Sindsdien stond het onderwerp weer op de Europese agenda.

Meer over