Israël weigert buitenlanders die Israël-boycot promoten

Het Israëlische parlement heeft een wet goedgekeurd die activisten die oproepen tot een Israël-boycot de toegang verbiedt. In een verklaring liet de Knesset maandag weten dat het inreisverbod geldt voor mensen die geen Israëlisch staatsburger of permanente bewoner zijn.

Een demonstrant propageert BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) tegen Israël Beeld epa
Een demonstrant propageert BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) tegen IsraëlBeeld epa

Volgens Israëlische media krijgen activisten geen visum of verblijfsvergunning meer als ze publiekelijk oproepen tot het boycotten van Israël of nederzettingen. Ook als buitenlanders een organisatie representeren die een Israëlboycot bepleit, mogen ze het land niet in. De wet houdt wel rekening met de mogelijkheid uitzonderingen te maken. Het is niet duidelijk wanneer de wet ingaat.

Israël voert met de wet de strijd op tegen de BDS-beweging. BDS staat voor boycot, desinvesteringen en sancties. De beweging wil een wereldwijde boycot van Israël totdat het land onder meer een einde maakt aan de illegale bezetting van de Palestijnse gebieden. Het parlement geeft als toelichting bij de wet: 'De afgelopen jaren wordt er vaker opgeroepen tot een Israëlboycot. Dit blijkt een nieuw front in de oorlog tegen Israël, waar we tot nu toe niet goed op voorbereid waren.'

Volgens de krant Haaretz kan de nieuwe wet ook gebruikt worden tegen Palestijnen die in Israël wonen en status van niet-permanente bewoner hebben. Vorig jaar weigerden de Israëlische autoriteiten de reisdocumenten te vernieuwen van Omar Barghouti, de Palestijnse medeoprichter van de beweging die al meer dan twintig jaar in Israël woont. Sindsdien mag hij niet meer reizen buiten Israël, wat hij voordien vaak deed om zijn standpunten te gaan vertolken in het buitenland.

Meer over BDS

Met een tweet Israël bestoken
Tegen het apartheidsbewind in Zuid-Afrika bleek een boycot effectief. De lessen van toen worden nu toegepast in een campagne tegen Israël.

Boycot met zelfontbranding
Bedrijven boycotten die met Israël samenwerken blijkt effectief. Maar de beweging die ook artiesten wil treffen, begeeft zich op glad ijs.

Meer over