Israël wacht confrontatie over nederzettingen

Het Israëlische leger is nu de Westelijke Jordaanoever binnengedrongen. Een nieuwe stap van premier Sharon, die ook afstevent op een confrontatie met de internationale gemeenschap over de joodse nederzettingen....

Het Israëlische leger is gisteren voor het eerst op grote schaal binnengedrongen in gebied op de Westelijke Jordaanoever dat onder de volledige controle staat van de Palestijnse Autoriteit.

Het was ook de eerste keer dat het leger zonder toestemming vooraf van de regering Palestijns gebied binnentrok. Het leger heeft de vrije hand gekregen.

Eerder in het weekeinde hadden tanks al het hoofdkwartier verwoest van een van de Palestijnse veiligheidsdiensten in Jericho.

'Wij zijn niet van plan ons te vestigen in gebied van de PA', zei minister van Defensie Ben-Eliëzer, 'we ondernemen er acties en trekken ons dan weer terug.'

Hij sprak na afloop van een inval van zijn troepen in Beit Jalla, een Palestijns dorp waarvandaan regelmatig wordt geschoten op Gilo, een joodse buitenwijk van Jeruzalem, gebouwd op bezet gebied.

Bij de actie werd een Palestijnse Tanzim-strijder gedood en raakten zeker twintig anderen gewond. De Palestijnen zeggen de aanval te hebben afgeslagen. Het is de eerste keer dat Israël zulke actie onderneemt op de Westoever; in Gaza is het sinds het aantreden van Ariël Sharon als premier routine geworden.

Israëlische tanks beschoten zaterdag ook het hoofdkwartier van de Palestijnse inlichtingendienst van Tawfiq Tirawi.

Volgens de Palestijnen werden daar grondraketten bij ingezet. De Israëli's menen dat de mannen van Tirawi achter aanslagen zitten op de hele Westoever.

De Palestijnen beschuldigen Israël van de moord op een hoge commandant van de Islamitische Jihad. De man, Ahmed Khalil Issa Ismail, werd voor zijn huis doodgeschoten. Jihad heeft wraak gezworen voor de moord.

In de Israëlische stad Petah Tikva is gisteren opnieuw een bom ontploft. Een persoon raakte licht gewond.

Er is ook melding gemaakt van een mortieraanval vanuit Gaza op de Israëlische stad Sderot. Daarbij vielen geen gewonden.

De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft opgeroepen tot een internationale top om het rapport te bespreken van de Mitchell-commissie, die onderzoek heeft gedaan naar de oorzaken van het geweld.

De Palestijnen accepteren het rapport, maar Israël maakt op een aantal punten bezwaar. Het wil niet deelnemen aan een conferentie zolang het geweld voortduurt.

Meer over