nieuwsIsraël

Israël voor vierde keer binnen twee jaar naar de stembus

De Israëlische bevolking moet opnieuw naar de stembus. Dinsdagavond slaagde de moeizaam bereikte coalitie van premier Benjamin Netanyahu en zijn politieke rivaal Benny Gantz er niet in om het eens te worden over de begroting.

Benjamin Netanyahu kondigt aan dat er nieuwe verkiezingen komen. Beeld EPA
Benjamin Netanyahu kondigt aan dat er nieuwe verkiezingen komen.Beeld EPA

Dit betekent dat Israël in maart volgend jaar voor de vierde keer in twee jaar tijd naar de stembus moet. Sinds de vorming van de opmerkelijke coalitie tussen Likud en het Blauw en Wit van Bennie Gantz dit voorjaar slaagden beide partijleiders er niet in om het eens te worden over een regeerakkoord. Om aan de impasse een eind te maken had het parlement ze tot 23 december middernacht gegeven om het eens te worden. Zonder begroting zou de regering dan automatisch ten val komen.

Het lijkt erop dat premier Netanyahu het hier op aan heeft willen laten komen. Hij zag vanaf het begin niets in de afspraak om het premierschap halverwege te moeten overdragen aan Gantz. Als zittend premier tijdens de val van de regering is hij automatisch waarnemend premier tot aan de nieuwe verkiezingen.

Het eigenbelang van twee partijleiders voert Israël weer naar de stembus

Waarom moet Israël opnieuw naar de stembus? De crisis draait op het eerste gezicht om de staatsbegroting, maar eigenlijk struikelt de regering om twee andere redenen. Eén: Benjamin Netanyahu wil premier blijven. Twee: coalitiepartner Benny Gantz wil premier worden.

Meer over