Israël trekt steden binnen na aanslag

Het Midden-Oosten lijkt zich op te maken voor een nieuwe geweldsronde na de tweede zelfmoordaanslag in Jeruzalem in tweedagen. De regering-Sharon heeft besloten om als antwoord op iedere aanslag een stuk Palestijns gebied te herbezetten....

Bij de aanslag op een bushalte,in de French Hill-buurt in het noorden van Jeruzalem werden zeker zeven mensen gedood, onder wie de dader, en raakten tientallen gewond. De aanslag is opgeëist door de aan Arafats Fatah-beweging gelieerde Al Aqsa Martelaarsbrigades.

Israëlische helikopters bestookten na de explosie doelen in de Gazastrook. Na de aanslag van dinsdag op een bus in Jeruzlem, waarbij negentien mensen werden gedood, besloot de regering na iedere nieuwe aanslag Palestijns gebied te bezetten en vast te houden 'zolang de terreur doorgaat'.

Israëlische tanks en pantserwagens trokken tegen middernacht van twee kanten Ramallah binnen en reden in de richting van het centrum, waar Arafat zijn hoofdkwartier heeft. De Palestijnse leider riep vannacht op tot een 'totaal einde' aan de aanslagen tegen burgers.

President Bush heeft zijn verwachte toespraak over het conflict in het Midden-Oosten uitgesteld. 'De president weet wat hij wil zeggen. Hij zal het openbaar maken wanneer hij denkt dat het de beste tijd is', zei de woordvoerder van het Witte Huis. Een toespraak direct na een aanslag is 'niet het juiste moment'.

De Amerikanen hebben begrip geuit voor de Israëlische acties. President Bush erkent Israëls 'recht op zelfverdediging', aldus de woordvoerder van het Witte Huis. Wel zou Bush ook hopen dat er 'rekening mee wordt gehouden dat de weg van de vrede gevolgd moet worden en dat Israël de consequenties beseft van de huidige acties'.

De Palestijnse Autoriteit heeft de nieuwe Israëlische politiek van herbezetting scherp veroordeeld. Het is 'een open uitnodiging aan het Palestijnse volk en alle fracties om zich op alle manieren te verzetten tegen de bezetting', zei een adviseur van Arafat.

Egypte en Jordanië hebben zich gisteren uitgesproken tegen een van de mogelijke elementen in het plan van president Bush. De Amerikanen zouden al in september een 'interim Palestijnse staat' willen opzetten. Volgens de twee Arabische landen is daar geen basis voor in het internationale recht en moet er juist haast gemaakt worden met een volwaardige Palestijnse staat. Het Amerikaanse voorstel zou volgens uitgelekte berichten voorzien in een overgangsperiode van drie jaar waarin onderhandeld moet worden over een uiteindelijke vredesregeling. Daarbij zouden de knelpunten zoals grenzen, de status van Jeruzalem en de situatie van de Palestijnse vluchtelingen aan bod komen.

Meer over