Israël slaat terug na dood minister

Een Palestijnse politie-agent zoekt dekking achter een inderhaast opgeworpen positie van zakken cement en bouwplaten. Van een georganiseerde verdediging is geen sprake in Ramallah, de Palestijnen hadden geen rekening gehouden met de Israëlische inval....

Van onze correspondent Ferry Biedermann

Het Israëlische spierballenvertoon valt samen met de begrafenis van de ultra-rechtse minister Ze'evi die woensdag door leden van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina werd vermoord. 'Arik, oude strijdmakker van mijn vader, ik hoop dat je hem zal wreken, zoals hij jou zou hebben gewroken', zegt Ze'evi's zoon op de begrafenis tegen premier Sharon.

In Ramallah en Jenin is de militaire machine al in actie gekomen en bezet het leger enkele buitenwijken. In Jenin wordt daarbij een 11-jarig meisje gedood als een tankgranaat op haar school landt. In Ramallah worden bij de actie twee inwoners gedood. De Israëli's zeggen dat de operaties bedoeld zijn om de steden nog beter dan voorheen af te grendelen.

Een tank heeft positie gekozen op het Balu'ah kruispunt in Ramallah. Vanuit de omringende wijken klinkt af en toe een droge knal. De tank beantwoordt de schoten met een machinegeweer. Agenten, medisch personeel en andere toeschouwers duiken snel weg achter een gebouw. Een tiener in politie-uniform en met een antiek geweer met opgeklapte bajonet rent opgewonden naar de achterkant van het gebouw, 'waar zijn de joden', roept hij verward, 'komen ze deze kant op?' Aan de voorkant wordt een jongen met een schotwond in zijn hals zwaar bloedend afgevoerd.

In Betlehem komen 's middags drie Palestijnen om bij een explosie. Onder hen bevindt zich Atef Abayat, een commandant van de Tanzim. Israël had lange tijd zijn arrestatie geëist maar ontkent verantwoordelijkheid. Volgens de Palestijnen wordt echter nu het dreigement waargemaakt dat als de PA weigert militanten te arresteren, Israël ze dan zelf zal uitschakelen. Later wordt op de Westoever een Israëli gedood.

De regering eist in het geval van de daders van de aanslag op Ze'evi dat ze niet alleen worden gearresteerd maar ook uitgeleverd. De PA krijgt zeven dagen de tijd, de lengte van de joodse periode van rouw. Hiermee zet Israël Arafat onder grote druk.

'Uitlevering van Palestijnen aan Israël is totaal onrealistisch', zegt Mustafa Barghouti in zijn kantoor in het centrum van Ramallah. Hij zit in het bestuur van de kleine oppositionele Volkspartij en staat bekend als gematigde commentator. 'Als wij moeten uitleveren, wie moet Israël dan wel aan ons uitleveren, stafchef Mofaz?'

De aanslag op Abayat in Betlehem maakt het voor Arafat alleen nog maar moeiljker om op te treden tegen militanten. Abayat was lid van Arafats eigen Fatah-partij, Het Volksfront, dat de aanslag op Ze'evi pleegde, is de niet-islamitische oppositie en dan zijn er nog de islamitische Hamas en Jihad.

'Arafat heeft nu een probleem met iedereen, niet alleen meer met de fundamentalisten', zegt Barghouti. Hij meent dat het Sharon er om te doen is de Palestijnen tegen elkaar op te zetten en onder het mom van wraak voor minister Ze'evi alle kans op een vredesproces de grond in te boren.

Van Israëlische kant is men ook niet blij met de ontwikkelingen, zelfs op rechts. 'Ik weet ook dat al deze stappen al geprobeerd zijn en niet veel uithalen. Maar we hebben te maken met een heel ernstig incident, een vernedering', zegt minister Silvan Shalom van de Likud-partij van premier Sharon.

Meer over