Israël ontmantelt illegale buitenposten op Westoever

Het Israëlische kabinet heeft besloten dat het 24 illegale buitenposten op de Westoever zal ontmantelen. Premier Sharon gaf zondag echter niet aan wanneer Israël daartoe overgaat....

AP en Reuters

De regering besprak een rapport van oud-procureur-generaal Talia Sasson dat vorige week verscheen. Daarin staat dat de illegale buitenposten zijn opgezet met de hulp van opeenvolgende Israëlische regeringen.

Sharon zei dat de 24 buitenposten die zijn gevestigd sinds maart 2001, toen hij aan de macht kwam, conform de routekaart naar vrede worden verwijderd. Dit plan is opgesteld door de VS, Europa, de VN en Rusland.

Zondag werd ook bekend dat Israël een tijdelijke muur gaat bouwen bij Jeruzalem, waardoor de stad van de Westoever wordt afgescheiden. Duizenden Arabieren zouden daardoor de stad niet meer kunnen bereiken.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de VN heeft gisteren een ontmoeting gehad met Sharon. Annan is in het Midden-Oosten voor gesprekken om het vredesproces te bevorderen. Het is zijn eerste bezoek in vier jaar.

Israëlische en Palestijnse ministers komen vandaag bij elkaar om de geplande Israëlische terugtocht uit steden op de Westoever te bespreken. Vorige week liepen die vast op de teruggave van Jericho.

Meer over