Update

Israël onderhandelt niet meer met de Palestijnen

Israël onderhandelt voorlopig niet meer met de Palestijnen, zolang de beschietingen vanuit de Gazastrook doorgaan. Dit heeft een regeringswoordvoerder in Jeruzalem vandaag laten weten. In Caïro was de afgelopen dagen vergeefs geprobeerd een verlenging te bereiken van een tijdelijk bestand van 3 dagen, dat vanochtend afliep.

Redactie
Een rookpluim boven Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Beeld reuters
Een rookpluim boven Rafah in het zuiden van de Gazastrook.Beeld reuters

Niet lang na het aflopen van het bestand om 7 uur (onze tijd), hadden Israëlische strijdkrachten de Gazastrook aangevallen, na raketaanvallen door militante Palestijnen. Een ooggetuige meldde dat boven de stad Gaza een rookpluim hing; er was een enorme explosie geweest nabij een moskee. Bij de aanval zou ten minste één Palestijnse jongen zijn omgekomen, zes anderen raakten gewond.

Het lijkt er in eerste instantie op dat niet Hamas, maar de radicale beweging Islamitische Jihad vanochtend vanuit de Gazastrook raketten heeft afgevuurd. Zeker 18 raketten vlogen richting het zuiden van Israël. Boven de stad Ashkelon is volgens de televisiezender Chanel 2 TV een raket onderschept.

Er zijn geen berichten van schade of slachtoffers door de raketten. Volgens een woordvoerder van het leger zijn ze in het vrije veld ingeslagen. Een woordvoerder van Hamas ontkent dat de organisatie raketten heeft afgevuurd.

Volgens Israëlische media heeft premier Benjamin Netanyahu opdracht gegeven terug te schieten.

Verlenging
In de Egyptische hoofdstad Caïro spreken vertegenwoordigers van de twee kampen over een mogelijke verlenging van het staakt-het-vuren.

Hamas had gisteren gedreigd door te zullen gaan met de raketbeschietingen op Israël als Jeruzalem niet tegemoet zou komen aan de eisen van de beweging. De organisatie wil onder meer dat de land-, lucht- en zeeblokkade van de Gazastrook wordt opgeheven.

Maand van oorlog
De oorlog tussen Israël en Hamas begon ruim een maand geleden met de ontvoering en dood van drie Israëlische studenten. Premier Netanyahu gaf Hamas de schuld. Op 8 juli begon Israël een offensief in de Gazastrook als reactie op de raketten die Hamas de grens over schoot. De operatie had tot voornaamste doel om het geheime tunnelnetwerk van Hamas te vernietigen.

Bij de gevechten kwamen echter ook veel burgerslachtoffers om het leven. Israël zaaide kritiek met aanvallen op VN-scholen en ziekenhuizen. In totaal zijn zeker 1890 Palestijnen omgekomen, het merendeel burgers. Aan Israëlische kant vielen 67 doden, op drie na allen militairen.

Een Palestijnse vlag bovenop een verwoest gebouw in Gaza-Stad Beeld ap
Een Palestijnse vlag bovenop een verwoest gebouw in Gaza-StadBeeld ap
Palestijnse families ontvluchten hun huizen in Gaza, nadat het staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnen tot een einde kwam. Beeld afp
Palestijnse families ontvluchten hun huizen in Gaza, nadat het staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnen tot een einde kwam.Beeld afp
Een Palestijnse jongen speelt met ballonnen terwijl families hun huizen in Gaza verlaten uit angst voor nieuwe luchtaanvallen. Beeld afp
Een Palestijnse jongen speelt met ballonnen terwijl families hun huizen in Gaza verlaten uit angst voor nieuwe luchtaanvallen.Beeld afp
Meer over