Israël liquideert twee Palestijnen na zelfmoordaanslag

Het Israëlische leger heeft donderdag twee leden van de Al Aqsa-martelarenbrigaden vanuit de lucht geliquideerd en 23 arrestaties verricht op de Westelijke Jordaanoever....

Het zijn maatregelen ter vergelding van de zelfmoordaanslag die maandag in Netanya aan vijf Israëli’s het leven heeft gekost. De Palestijnse politie heeft in de loop van de week zeventien leden van de Islamitische Jihad opgepakt, maar de aanpak is te summier naar het oordeel van Israëlische regering.

Bij de grote controlepost Qalandiya, tussen Jeruzalem en Ramallah, heeft een Palestijnse man gisteren een Israëlische soldaat doodgestoken. De dader is gearresteerd. Het motief van de moord was niet direct duidelijk; de daad is niet namens een terreurgroep opgeëist.

De twee geliquideerde leden van de Al Aqsa-brigaden, 21 en 27 jaar oud, waren volgens Israël betrokken bij het afschieten van Qassam-raketten richting Israëlische dorpen in de Negev-woestijn. Het aantal vanuit Gaza afgeschoten raketten neemt de laatste dagen weer toe. Na hevige Israëlische bombardementen eind september was de intensiteit drastisch afgenomen.

De busverbinding die Palestijnen de gelegenheid moet bieden na lange tijd weer tussen de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever te reizen, is onderdeel van het akkoord dat Israël en de Palestijnse Autoriteit in november onder druk van de VS hebben gesloten over het openen van de grenzen. Het akkoord is cruciaal voor de levensvatbaarheid van de Gazastrook.

Meer over