Israel laat alle 24 Palestijnse vrouwen vrij

De Palestijnse vrouwen die zich in Israëlische gevangenschap bevinden, zullen begin volgende week worden vrijgelaten. Premier Netanyahu kondigde vrijdag de vrijlating aan van de 24 vrouwelijke gevangenen (op een totaal van vijfduizend Palestijnen die nog in Israëlische hechtenis zijn)....

AP, Reuter

JERUZALEM

De vrijlating van vrouwelijke, jeugdige en zieke gevangenen werd in september 1995 overeengekomen tussen Israël en de PLO. De vrijlating van de vrouwen stuitte destijds op problemen, omdat de Israëlische president Weizman weigerde in te stemmen met de vrijlating van twee vrouwen die veroordeeld waren voor het doden van Israëli's. De overige Palestijnsen zagen vervolgens uit solidariteit af van de mogelijkheid om naar huis terug te keren.

Bij het verleden maand gesloten Hebron-akkoord zegde premier Netanyahu toe de belofte over het vrijlaten van Palestijnse gevangenen alsnog te zullen nakomen. De vrouwen moeten voor hun vrijlating een verklaring tekenen dat ze zich aan de wet zullen houden en afzien van het gebruik van terreur.

De Israëlische minister van Justitie Hanegbi verklaarde dat hij president Weizman zal aanbevelen ook enkele Israëli's die vastzitten wegens moord op Palestijnen voortijdig vrij te laten. Nabil Shaath, een adviseur van Arafat, zei hiertegen geen bezwaar te hebben, als het samenvalt met vrijlating van Palestijnen.

Meer over