Israël kiest rechtse partij, maar welke?

VAN ONZE CORRESPONDENT AD BLOEMENDAAL

TEL AVIV - Meer dan zestig opiniepeilingen heeft de Israëlische bevolking de afgelopen weken moeten verduren. De bevindingen liepen soms verrassend ver uiteen, maar in een opzicht verschilden ze niet. Alle zestig toonden een overtuigende meerderheid voor het blok van rechtse en religieuze partijen, dat de basis vormt van de huidige regering. Israël kiest vandaag in de Knessetverkiezing voor de status quo en voor Benjamin Netanyahu als premier.

Netanyahu's zorgen hebben te maken met verschuivingen binnen het rechtse blok. De lijstverbinding van zijn Likud en Israël Beitenu, de partij van ex-minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman, haalt volgens de peilingen hooguit 35 Knessetzetels, een verlies van 7. Daarvan profiteert Habayit Hayehudi, een nieuwe nationaal-religieuze combinatie onder leiding van multi-miljonair Naftali Bennett. Die partij kan wel 15 zetels scoren.

Netanyahu wil niet afhankelijk zijn van alleen religieuze en rechts-radicale partijen. In 2009 wist hij de Arbeiderspartij aan zijn coalitie te verbinden. Maar de nieuwe leidster, Shelly Yachimovich, heeft al gezegd daar geen trek in te hebben. Twee andere centrumpartijen, Hatnua (van oud-minister van buitenlandse zaken Tzipi Livni) en Yesh Atid (van tv-presentator Yair Lapid) zeggen niet bij voorbaat nee.

Waar het vandaag om gaat, is de vraag in welke politieke omgeving premier Netanyahu de komende jaren moet opereren. Zal hij een regering kunnen vormen met gematigde elementen of moet hij het doen met alleen zijn 'natuurlijke partners'?

Een andere vraag is de opkomst. De afgelopen veertien jaar is het aantal stemmers gezakt van bijna tachtig naar minder dan vijfenzestig procent. Vooral onder Arabische kiezers is de geestdrift minimaal.

undefined

Meer over