nieuws

Israël geeft goedkeuring aan bouw 3.000 huizen voor kolonisten op de bezette Westoever

Israël geeft goedkeuring voor de bouw van 3.000 nieuwe huizen voor Joodse kolonisten op de bezette Westoever van de Jordaan, aldus de vredesbeweging Vrede Nu. De plannen werden bevestigd door een hoge ambtenaar tegenover persbureaus AP en Reuters.

Een nederzetting op de door Israël bezette Westoever van de Jordaan. Beeld REUTERS
Een nederzetting op de door Israël bezette Westoever van de Jordaan.Beeld REUTERS

Bouwen in bezet gebied werd onder president Trump getolereerd door de VS, Israëls belangrijkste bondgenoot. Tijdens zijn regeerperiode voerde Israël zijn bouwprogramma op. Alleen al in 2020 werden plannen gemaakt voor 12 duizend woningen voor kolonisten, aldus Vrede Nu.

Nu lijkt Israël ook onder Biden door te willen gaan met bouwen. Dat zal wrijving veroorzaken met de Verenigde Staten en de Europese Unie. Ook kan het bouwprogramma spanningen veroorzaken in de Israëlische regering, een coalitie waaraan zowel radicale nationalisten als tegenstanders van kolonisatie deelnemen.

Lees hier alles wat u moet weten over het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

‘Wij zijn fel tegen de uitbreiding van de nederzettingen. Dit draagt absoluut niet bij aan pogingen om spanningen te verminderen. Het schaadt ook de vooruitzichten voor een twee-statenoplossing’, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Palestijnen willen een eigen staat vormen op de Westoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem, gebieden die Israël sinds 1967 bezet. Op de Westoever wonen nu 2,5 miljoen Palestijnen en ongeveer 400 duizend Israëli’s. Een groot deel van de internationale gemeenschap beschouwt de nederzetting als illegaal. Israël ziet de Westoever echter als het historische, Bijbelse hartland van het Joodse volk.

De Israëlische autoriteiten zouden ook toestemming willen geven voor de bouw van 1.300 woningen voor Palestijnen op de Westoever. Volgens Palestijnen is dat slechts een fractie van het aantal woning dat nodig is om de woningnood aan te pakken.

Meer over