Israel en PLO zoeken in Italie 'Camp David-sfeer'

Israël en de PLO willen hun overleg over Palestijnse autonomie op een geheime lokatie in Italië voortzetten. Ze zoeken daar de 'Camp David-achtige afzondering' die in 1978 het vredesverdrag tussen Israël en Egypte tot stand hielp komen, aldus een Israëlische functionaris....

Reuter, AP

JERUZALEM

Camp David is het buitenverblijf van Amerikaanse presidenten, waar in 1978 de basis werd gelegd voor Israëls eerste vredesverdrag met een Arabisch land.

Functionarissen die bij de moeizaam verlopende onderhandelingen betrokken zijn, zeiden dat de delegaties vermoedelijk woensdag naar Italië vertrekken. Voordien zullen ze een ontmoeting hebben met de Amerikaanse afgezant voor het Midden-Oosten Dennis Ross. Ross komt de ondertekeningsceremonie voorbereiden, die naar wordt gehoopt begin augustus in Washington kan plaatsvinden.

Israël en de PLO hebben 25 juli als nieuwe streefdatum vastgesteld voor een akkoord over de terugtrekking van Israëlische troepen uit bevolkingscentra op de Westelijke Jordaanoever. Het al meer dan een jaar vertraagde akkoord behelst een uitbreiding van de Palestijnse autonomie, die nu alleen in Jericho en Gaza geldt, tot andere delen van de Westoever en algemene verkiezingen voor een Palestijnse Raad.

Meer over