Israel en PLO op hoofdlijnen eens oever nieuw akkoord

Israël en de PLO zullen op 25 juli een akkoord tekenen over de uitbreiding van de Palestijnse autonomie op de Westoever en de Israëlische terugtrekking uit Palestijnse steden....

AFP, Reuter

JERUZALEM/GAZA-STAD

'We zijn het eens over de principes, maar het kost veel tijd alles uit te werken', aldus Peres. Arafat gaf toe dat er nog kwesties openstaan, maar hij noemde de streefdatum 'iets concreets'. De uitvoering van de Palestijns-Israëlische Principeverklaring (1993) ligt al meer dan een jaar achter op schema. Zowel Peres als Arafat stond onder zware interne druk resultaat te boeken.

Premier Rabin zei op de radio dat Arafat het principe heeft aanvaard dat Israël verantwoordelijk blijft voor de veiligheid op het Palestijnse platteland, waar 130 joodse nederzettingen liggen. PLO-minister van Cultuur Abed Rabbo ontkende dat daarover overeenstemming bestaat.

Volgens de tv heeft Israël voorgesteld zijn leger eerst terug te trekken uit de zes steden (behalve Hebron). Israëlische en Palestijnse troepen zouden in de tussentijd samen patrouilles uitvoeren in de dorpen, waarna de Palestijnen in juli 1997 de controle verkrijgen over aaneengesloten delen van de Westoever. Verkiezingen voor een Palestijnse raad zouden eind dit jaar kunnen worden gehouden.

Zie ook pagina 4

Meer over