Israël en Palestijnen intensiveren geweld

Het geweld in Gaza is het afgelopen weekeinde verder geëscaleerd. Bij twee acties, één van het Israëlische leger en één van Palestijnse militanten, zijn zeker twintig mensen om het leven gekomen....

Het Israëlische leger viel gisteren in een grote operatie twee kampen binnen, Nusseirat en Burej. Tijdens hevige vuurgevechten werden zeker vijftien mensen gedood. Onder de doden bevonden zich tien militanten en zeker drie kinderen.

De actie van het leger kwam een dag nadat militanten opnieuw de overgang tussen Israël en Gaza bij Erez hadden aangevallen. Daarbij werd gebruik gemaakt van twee auto's volgeladen met explosieven. De aanslag pakte echter verkeerd uit en zes Palestijnen, onder wie enkele agenten, kwamen om het leven. Erez en het aangrenzende industrieterrein zijn de afgelopen maanden verscheidene keren aangevallen.

De Palestijnse minister Saeb Erekat veroordeelde de Israëlische actie in de twee Palestijnse kampen. 'Terwijl ze spreken over een terugtrekking uit Gaza, verwoesten ze Gaza', zei hij.

Een Israëlische woordvoerder zei dat de operatie gericht was tegen 'een centrum van terrorisme' en dat het doel is 'aanvallen te voorkomen voordat ze beginnen'.

Premier Sharon heeft nog steeds geen concrete plannen voor een terugtrekking uit Gaza op tafel gelegd. Een Israëlische missie was afgelopen week in Washington om die stap met de Amerikanen te coördineren. Volgens de Israëlische pers is de uitkomst daarvan dat de terugtrekking niet plaats zal hebben vóór de Amerikaanse verkiezingen in november.

President Bush zou niet het risico willen lopen van grote onrust in Gaza. De Amerikanen hebben al eerder de zorg uitgesproken dat de fundamentalistische Hamas-beweging zal proberen gebruik te maken van een terugtrekking om in Gaza de macht te grijpen.

Volgens sommige commentatoren zou Israël daarom de militante groepen in Gaza proberen te verzwakken. Dat zou de achtergrond zijn van een aantal operaties in Palestijnse kampen van de afgelopen tijd waarbij een groot aantal doden is gevallen. Ook heeft Israël de raketaanvallen op militanten opgevoerd.

De Israëlische chef-staf Moshe Ya'alon zei anderzijds juist dat hij niet kan uitsluiten dat de toename van de Palestijnse acties tegen Erez het gevolg is van de aankondiging van een terugtrekking. Hij dreigde Erez voorgoed te sluiten als de aanvallen doorgaan. De overgang is van groot belang voor Palestijnen die in Israël werken. Ya'alon zei ook dat Israël meer 'offensieve operaties' zal uitvoeren.

Meer over