Israel brengt Hamas met 30 arrestaties zware slag toe

De Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet heeft zaterdag twee Palestijnen opgepakt die achter de twee laatste fundamentalistische zelfmoordaanslagen op Israëlische burgers zouden zitten....

Reuter, AFP, AP

JERUZALEM

De Shin Bet-chef stelde dat met de arrestatie van de 'leiders' en 28 medeplichtigen de militaire infrastructuur van Hamas op de westelijke Jordaanoever is 'vernietigd'. Het is voor het eerst dat Israël een aantal islamistische bommenmakers oppakt. Tot nu toe zijn voornamelijk politieke activisten met een losse binding met de militaire arm van Hamas aangehouden.

Premier Rabin zei, in een impliciete aanval op Syrië, dat de 'instructies voor de terreur' uit Damascus afkomstig zijn. Rabin sprak van een 'zekere sjeik die wij in 1982 of 1983 hebben verbannen'. Volgens de Israëlische terrorisme-expert Ehud Yaari gaat het om Izz al-Din Khalil, die de militaire vleugel van Hamas zou leiden. Ook de leider van Islamitische Jihad, Fathi Shakaki, woont in Damascus.

De twee Hamas-activisten die zaterdag werden opgepakt, zijn Abdul Nasr Issa uit Balata, bij Nablus, en Atem Ismail uit de Gazastrook. Beide jongemannen zouden na een 'verhoor van enkele dagen' hebben bekend de terreuracties in de stadsbussen in Ramat Gan (24 juli) en Jeruzalem (afgelopen maandag) te hebben voorbereid.

Hun aanhouding leidde tot de ontdekking van een laboratorium voor de vervaardiging van explosieven in Nablus. Daar zouden ook vermommingen voor zelfmoordcommando's zijn aangetroffen, waaronder traditionele kledij van orthodoxe joden.

Volgens de Israëlische veiligheidsdienst zijn beide mannen opgeleid door Yahya Ayyash, een 30-jarige scheikundige die al meer dan twee jaar wordt gezocht. Ayyash, bijgenaamd 'de Ingenieur', wordt gezien als de explosieven-expert van Hamas. Ayyash wordt verantwoordelijk gehouden voor zeker zes zelfmoordaanslagen, waarbij sinds april 1994 76 doden zijn gevallen.

De Israëlische radio meldde gisteren op grond van vertrouwelijke informatie dat Ayyash in de Gazastrook is ondergedoken. De Palestijn zou een valse naam hebben aangenomen en zijn gezicht door chirurgie hebben laten veranderen.

PLO-leider Arafat heeft na de aanslag in Jeruzalem opdracht gegeven de jacht op Ayyash te intensiveren. De aanslag werd opgeëist door Hamas in een vlugschrift dat in Damascus was ondertekend met 'Studenten van Ayyash'. De Palestijnse politie werkt nauw samen met de Shin Bet.

Meer over