Israel biedt Zwitserland excuus aan voor Mossad-actie

Israël heeft Zwitserland vrijdag schriftelijke excuses aangeboden voor de mislukte operatie van de geheime dienst Mossad van vorige week in Bern....

AFP; REUTERS

AFP, Reuters

JERUZALEM/BERN

Zwitserland had op verontschuldigingen aangedrongen. De spionageaffaire heeft vooral tot opschudding geleid omdat Zwitserland zweert bij zijn neutraliteit.

Een van de vijf Mossad-agenten die op 19 februari door de Zwitserse politie in Bern werden betrapt bij een inbraak, wordt nog vastgehouden. De vier anderen zijn vrijgelaten, en zouden zijn teruggekeerd in Israël.

Volgens onbevestigde persberichten poogde de Mossad afluisterapparatuur aan te brengen in het appartement van een Arabier die tot de Libanese beweging Hezbollah of tot de Palestijnse groepering Hamas behoorde.

In zijn brief aan de Zwitserse regering zei de Israëlische directeur-generaal op het ministerie van Buitenlandse Zaken, Eitan Ben-Tsur, te betreuren dat de Mossad-missie tot 'complicaties' voor de Zwitserse autoriteiten heeft geleid.

Israël deed in het schrijven evenwel een poging tot rechtvaardiging. Ben-Tsur schreef dat terrorisme een 'bedreiging vormt voor de veiligheid van Israël en zijn burgers, alsmede voor het vredesproces en de stabiliteit'.

Israël had aanvankelijk laten blijken geen verontschuldigingen te zullen aanbieden. De regering zou door de knieeën zijn gegaan uit angst dat de betrekkingen met Zwitserland blijvende schade zouden oplopen.

Het fiasco in Bern volgt op de blunder in Amman, waar de Mossad in september een mislukte poging deed een Hamas-leider te vermoorden.

Premier Netanyahu zou overwegen de bevelhebber van het noordelijk commando, generaal Amiram Levine, te benoemen tot hoofd van de Mossad. Generaal Yatom nam begin deze week ontslag als Mossad-chef.

Meer over