Israël bestookt Gaza na raket op schoolbus

Na een paar dagen van relatieve rust zijn de gewelddadigheden tussen Israël en Hamas in en rond de Gazastrook weer opgelaaid. Donderdag vuurde Hamas een projectiel af op een Israëlische schoolbus. Daarbij raakte een scholier zwaargewond. Israël reageerde donderdag en vrijdag met een reeks bombardementen op 'militaire doelen' in Gaza. Daarbij zijn zeker tien Palestijnen om het leven gekomen, onder wie burgers.

ROLF BOS

JERUZALEM - Donderdagmiddag vuurden militanten vanuit Sajaiya in de Gazastrook een anti-tankraket af op een bus nabij kibboets Nahal Oz. Het projectiel, van het type Kornet, sloeg in, vijf minuten nadat een groepje kinderen uit de gele bus was gestapt. Een 16-jarige jongen werd zwaargewond, de chauffeur raakte lichtgewond.

Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger was het 'overduidelijk' dat de bus kinderen vervoerde. Het projectiel werd 'op vijf kilometer afstand afgevuurd en de aanvallers moeten hebben geweten wat zij deden'. Generaal Tal Russo, regionaal bevelhebber, zei dat de militanten 'een rode lijn waren overgestoken'.

De Israëlische luchtmacht reageerde donderdag met meerdere tegenaanvallen: daarbij werden vijf Palestijnen gedood en raakten er tientallen gewond.

Vanuit de Gazastrook werden donderdag nog meer projectielen afgevuurd, onder meer op de zuidelijke havenstad Ashkelon. Eén raket werd onderschept door het Israëlische Iron Dome-systeem. De laatste weken zijn, na protesten van boze streekbewoners die de projectielenregen zat zijn, op twee plaatsen in Zuid-Israël anti-raketbatterijen van dit type geplaatst.

Hoewel Hamas donderdagavond laat een eenzijdig staakt-het-vuren afkondigde, ging Israël door met aanvallen. Vrijdagmorgen voerde de Israëlische luchtmacht opnieuw aanvallen uit op de kuststrook, onder meer op tunnels in het zuiden, waardoor naar verluidt Iraans wapentuig wordt gesmokkeld. Daarbij zouden twee leden van Hamas om het leven zijn gekomen.

Ook de militaire tak van Hamas hield zich vrijdag niet aan het eenzijdig afgekondigde bestand. Er werden minstens twaalf mortiergranaten op Israël afgevuurd. Daarbij werd niemand geraakt. Bij de Israëlische tegenaanval zouden nabij Khan Younis twee Palestijnse vrouwen en een oudere man zijn gedood.

Beide partijen beschuldigen elkaar van verdere escalatie. Sinds begin dit jaar zijn er honderden projectielen afgevuurd vanuit Gaza. Israël op zijn beurt voert met regelmaat gerichte aanvallen uit op leden van de militaire tak van Hamas. Op 1 april werden in Khan Younis drie 'Hamas-militanten' (de omschrijving is van Israël) bij een luchtaanval gedood. Het drietal zou op weg zijn geweest naar de Sinaïwoestijn om daar Israëlische burgers te ontvoeren. Deze beschuldigingen zijn voor journalisten niet te checken.

Onduidelijk is wat Hamas precies probeert te bereiken met de reeks raketaanvallen van de laatste maanden, buiten angst zaaien onder Israëlische burgers. Met aanvallen op schoolbussen zal het in ieder geval internationaal weinig sympathie verwerven. De Israëlische vergeldingsaanvallen veroorzaken veel ellende onder de eigen bevolking, die toch al hevig lijdt onder de Israelische blokkade.

undefined

Meer over