Israël bestookt doelwitten in Syrië en Gaza na raketaanvallen

Israël heeft zondag luchtaanvallen uitgevoerd op een Palestijnse militante groep in Gaza en Syrië, als vergelding voor de minstens twintig raketten die vanuit Gaza werden afgevuurd. Dat meldt het Israëlische leger op Twitter.

Op zondagnacht voerde Israël luchtaanvallen uit op het zuiden van de Gazastrook. Beeld AFP
Op zondagnacht voerde Israël luchtaanvallen uit op het zuiden van de Gazastrook.Beeld AFP

Dat Israël zegt doelwitten in Syrië te bestoken, is zeer ongebruikelijk. De aanvallen waren gericht op de Islamitische Jihad, een Palestijnse militantengroep die zich heeft gevestigd in het zuiden van de Syrische hoofdstad Damascus. Volgens Syrië zijn de meeste raketten neergehaald. In Gaza zouden vier gewonden zijn gevallen.

De luchtaanvallen zijn een vergelding voor de minstens twintig raketten die zondag vanuit de Gazastrook op het zuiden van Israël werden afgeschoten. Daarbij zijn geen doden gemeld.

De Islamitische Jihad, een invloedrijke groepering in Gaza die wordt gesteund door Iran en die de VS en EU als terreurbeweging bestempelen, eiste de verantwoordelijkheid voor die raketten op. De militantengroep noemde de raketaanvallen een reactie op de gewelddadige dood van een van zijn leden.

Dat lid werd zondagochtend gedood door het Israëlische leger, omdat hij zou hebben gepoogd een explosief te planten bij de grens van Gaza met Israël. Een veel gedeelde video waarop een Israëlische bulldozer het lichaam van de man schepte leidde tot woede onder Palestijnen, die opriepen tot vergelding.

Lees verder

Trumps langverwachte oplossing voor het Palestijns-Israëlische conflict lijkt weinig kans op slagen te hebben. ‘Een klap in het gezicht’, aldus de Palestijnse president Abbas. Maar veel alternatieven zijn er niet.

Honduras gaat zijn ambassade in Israël verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem zodra Israël zoals afgesproken een ambassade opent in de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa.

De een is Israëliër, de ander Palestijn, samen pleiten ze voor wederzijds begrip. ‘Het is niet ons lot om elkaar dood te maken.

Meer over