Israël begint 'grootschalige' operatie tegen Hamas

Het Israëlische leger heeft maandag in de Gazastrook met een raketaanval vanuit een helikopter zes Palestijnen gedood. Vier van de slachtoffers waren volgens Israël lid van de radicale Hamas-beweging....

Kort voor de actie trokken Israëlische tanks en pantservoertuigen op de Westelijke Jordaanoever de stad Ramallah binnen. Zij omsingelden daar opnieuw het gehavende hoofdkwartier van de Palestijnse leider Arafat, die op het moment van de inval aanwezig was maar ongedeerd bleef.

Israëlische soldaten hielden twintig Palestijnse politieagenten en ongeveer dertig andere Palestijnen aan voor ondervraging, en kondigden een uitgaansverbod af.

Met de herbezetting van Ramallah is het aantal steden op de Westoever waar Israël de afgelopen week is binnengevallen, opgelopen tot zes. Eerder werden Tulkarem, Jenin, Qalqiliya, Bethlehem en Nablus bezet. Zeker 600 duizend Palestijnen staan nu nagenoeg onder permanent huisarrest.

De regering-Sharon hoopt hiermee Palestijnse zelfmoordaanslagen op Israëlische burgers en militairen tegen te gaan. Twee van zulke aanslagen kostten vorige week in Jeruzalem totaal 26 Israëli's het leven.

Onder de zes Palestijnse slachtoffers van de Israëlische raketbeschieting van gisteren, bevinden zich twee belangrijke militanten: Yassir Rezik en Amar Quffa. Volgens Israëlische bronnen bij de veiligheidsdienst was Rezik betrokken bij een groot aantal terroristische aanslagen. Hij zou ook van plan zijn geweest zelfmoordcommando's naar Israël te brengen. Naast de vier Hamas-leden werd de chauffeur gedood van de auto waarin zij zaten, en een voorbijganger.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft de Israëlische herbezetting van de Westoever gisteren bekritiseerd. Volgens Annan leidt de operatie 'Vastbesloten Pad' alleen maar tot meer spanningen en geweld. 'Er is geen alternatief voor de hervatting van een levensvatbaar politiek proces tussen Israëli's en Palestijnen', aldus Annan.

De Verenigde Staten herhaalden gisteren via woordvoerder Richard Boucher van het ministerie van Buitenlandse Zaken het standpunt dat Israël 'het recht heeft op zelfverdediging'. Boucher zei verder dat 'iedereen zich bewust moet zijn van de gevolgen van hun acties'. De Palestijnse Autoriteit (PA) verdenkt Israël ervan uiteindelijk de Palestijnse steden onder een Israëlisch militair gezag te willen plaatsen. Israëlische functionarissen hebben de aantijging van de hand gewezen.

Palestijnse politieagenten omsingelden gisteren in Gaza-Stad de woning van sjeik Ahmed Yassin, de geestelijk leider van Hamas. Vermoedelijk is deze stap het gevolg van Israëlische en Amerikaanse druk op Arafat om Palestijnse militanten aan te pakken.

Yassin zou volgens de PA onder huisarrest zijn geplaatst. Maar Yassin, die gisteren nog journalisten ontving, zei van niets te weten. Rond zijn huis hielden gewapende Hamas-leden de wacht.

Meer over