Islamitische partij van start in Algerije

Drie Algerijnse islamitische bewegingen hebben vandaag een politieke partij gevormd waar ze samen mee de verkiezingen in willen.

De parlementsverkiezingen zijn op 10 mei en de nieuwe coalitie die zich Alliantie Groen Algerije noemt, hoopt een graantje te kunnen meepikken van de opkomst van het islamisme in Noord-Afrika sinds de omwentelingen vorig jaar in Tunesië, Egypte en Libië. Die zijn de Arabische Lente gedoopt.

Het door militairen gedomineerde regime in Algiers heeft 'die lente' ongehavend doorstaan. Toen het radicale Islamitische Heilsfront (FIS) eind 1991 op een verkiezingsoverwinning afstevende, blokkeerden de strijdkrachten de stembusgang en voorkwamen ze een FIS-regering met hun staatsgreep.

Drie leiders, Abu Yerra Soltani van de Beweging voor de Vrede, Hamlawi Akushi van de Beweging voor Nationale Hervorming en Fateh Rabi van de Renaissance Beweging, tekenden woensdag in een hotel in de hoofdstad Algiers een akkoord voor de vorming van hun islamitische partij. Ze noemden hun overeenkomst historisch en beklemtoonden dat het land wat democratie betreft, nog een lange weg heeft te gaan.

De drie hebben een partijprogramma dat de komende dagen wordt gepubliceerd. Aangenomen wordt dat Algerije na de verkiezingen aan een nieuwe grondwet gaat werken. De alliantie heet 'groen' omdat dit de kleur van de islam is.

Algerije telt 36 miljoen inwoners en is rijk aan grondstoffen, inclusief olie en gas. Maar daar hebben veel Algerijnen geen profijt van. Vooral jongeren zijn somber en lijden onder verschijnselen die in Algerije inmiddels chronisch lijken: werkloosheid, inflatie en woningnood. De regering van president Abdelaziz Bouteflika poogt met veel overheidsgeld de ontevredenheid te sussen.

Meer over