NieuwsOnderwijs

Islamitische hogeschool mag zich van de minister geen hogeschool meer noemen

De Europe Islamic University of Applied Sciences (EIUAS) in Rotterdam mag zich geen hogeschool meer noemen. Dit heeft minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) besloten na onderzoek van de Onderwijsinspectie.

De Europe Islamic University of Applied Sciences mag geen zich geen hogeschool meer noemen.Beeld ANP

De instelling, voorheen bekend als de Islamitische Universiteit Europa, verliest ook de bevoegdheid om graden te verlenen. Dat betekent dat de EIUAS geen bachelor- of masterdiploma’s meer mag uitreiken. De instelling verzorgde alleen de geaccrediteerde hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging.

Aanleiding voor het besluit van de minister om de bevoegdheden in te trekken is een onderzoek van de Onderwijsinspectie, waaruit blijkt ‘dat de financiële en bestuurlijke continuïteit van deze instelling niet is gewaarborgd’.

Wilt u dit verhaal liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

Onder een vergrootglas

De instelling lag al onder een vergrootglas sinds de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) er in 2016 een onderzoek begon naar mogelijke fraude bij fondsenwerving. De onderwijsinspectie begon in 2017 de bestuurlijke en financiële gevolgen van die fraudezaak in kaart te brengen. Naar aanleiding van dat onderzoek werd de instelling onder verscherpt toezicht gesteld. Afgelopen najaar bleek dat de situatie niet was verbeterd, waarop Van Engelshoven de hogeschool nog drie maanden gaf om orde op zaken te stellen. Dat is niet gebeurd, stelt zij nu vast.

Er werden al geen lessen meer gegeven bij de instelling, nadat de rechter die in februari failliet verklaarde. Dat nu de bevoegdheid is ingetrokken, betekent dat de school bij een eventuele doorstart opnieuw een accreditatie moet aanvragen.

Een vergelijkbare Rotterdamse instelling lag de afgelopen jaren ook onder vuur. Het betrof de Islamic University of Applied Sciences Rotterdam, waar rector Ahmet Akgündüz regelmatig het nieuws haalde met omstreden uitspraken. In december zei hij nog op de Turkse televisie dat tegenstanders van de Turkse staat de doodstraf mogen krijgen volgens de Koran.

Meer over