Islamitische docente hoeft geen hand te geven

UTRECHT (ANP) - Het Vader Rijn College in Utrecht mag niet van een islamitische docente eisen dat ze handen geeft. Dat heeft de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) dinsdag bepaald in een zaak die de school en de docente hadden aangekaart.

De docente weigerde sinds de zomervakantie om geloofsredenen de handen van mannelijke collega's te schudden. Eerder had ze daar geen problemen mee. Vanwege de weigering besloot directeur Bart Engbers van het college haar te schorsen en de zaak voor te leggen aan de Commissie Gelijke Behandeling. De docente deed dat ook.

Volgens de uitspraak van de CGB staat de weigering om handen te schudden de doelstelling van het Vader Rijn College niet in de weg. Die doelstelling is onder meer het bijbrengen van respectvolle omgangsvormen, de leerlingen voor te bereiden op de arbeidsmarkt en ze bekend maken met de daar gebruikelijke omgangsvormen.

Directeur

Directeur Bart Engbers van het vmbo-college zegt zwaar teleurgesteld te zijn door de uitspraak. ,,Dit doe je niet om een piketpaaltje te slaan dat je ergens tegen bent, maar om de kansen van de leerlingen in de samenleving te vergroten.'' Welk juridisch gevolg hij aan de uitspraak verbindt, beziet hij woensdag. Het lijkt hem niet logisch dat de docente weer op zijn school komt werken.

Minister Maria van der Hoeven (Onderwijs) noemt de uitspraak van de commissie onbegrijpelijk. Ze wijst erop dat de school het geven van een hand consequent als een symbool van respect hanteert, waarmee conflicten beslecht moeten worden. ,,Mag een school dit alstublieft vragen van al zijn leerlingen en leraren? Het antwoord zou daarop moeten zijn: natuurlijk!''

PvdA

De PvdA betreurt de uitspraak van de CGB. De partij vindt dat een docent het goede voorbeeld moet geven. ,,Leerlingen moeten leren dat een hand geven erbij hoort. Wanneer de docent dat zelf weigert te doen, geeft dat echt een verkeerd signaal'', aldus een woordvoerder.

Meer over