Islamitische cipier krijgt hoofddoekje

Het ministerie van Justitie heeft speciale hoofddoekjes besteld voor vrouwelijke islamitische gevangenisbewaarders....

De VVD en de Lijst Pim Fortuyn zien in het plan aanleiding het kabinet op te roepen het dragen van hoofddoekjes voor alle ambtenaren wettelijk te verbieden. 'Die mensen vervullen een publieke functie. Zij moeten in hun kledingdracht volstrekt neutraal zijn', aldus het VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali.

De LPF vreest dat de scheiding tussen kerk en staat in het geding komt als het voorbeeld van de gevangenisbewaarders navolging krijgt onder andere groepen ambtenaren. Ook het CDA wenst een strenger hoofddoekjesbeleid, om te beginnen voor ambtelijke gezagsdragers in uniform.

Justitie heeft de hoofddoekjes besteld bij ontwerpster Cindy van den Bremen. Zij is bekend van haar ontwerpen voor strakke en comfortabele hoofddoekjes die meisjes kunnen dragen tijdens de gymles op school, zonder het risico dat ze aan toestellen of mede-leerlingen blijven haken.

Om die reden is ook Justitie bij Van den Bremen terecht gekomen: er is voor de cipiers behoefte aan hoofddoeken die gemakkelijk losschieten als iemand eraan trekt. Ook mogen ze het gezichtsveld en het gehoor niet belemmeren. Het ontwerp van Van den Bremen is hierop getest door onderzoeksinstituut TNO. De nieuwe hoofddoeken moeten de traditionele doeken vervangen die gevangenisbewaarders nu nog meenemen uit hun eigen garderobe.

Het LPF-Kamerlid Eerdmans wijst erop dat oud-minister van Justitie Korthals in 2001 het dragen van hoofddoeken door rechters, officieren van justitie en griffiers nog afwees. Politieke en religieuze opvattingen mochten van hem in de rechtbank niet te prominent naar voren komen.

Gevangenispersoneel hoort volgens Eerdmans zeker ook tot die categorie: 'Alle ambtenaren zijn vertegenwoordigers van onze seculiere staat. Zij dienen zich tijdens hun werk te onthouden van het uitdragen van een religieuze overtuiging door middel van kledingstukken of sieraden.'

Meer over