Islamistische premier van Turkije dient ontslag in na zware druk leger Leger en justitie ondermijnden positie Erbakan

De eerste islamistische premier van Turkije, Necmettin Erbakan, heeft na zware druk van het leger woensdag zijn ontslag ingediend bij president Demirel....

AFP, Reuter

ANKARA

Het was onzeker of Demirel akkoord gaat met Erbakans voorstel de huidige vice-premier, Tansu Çiller, tot premier te benoemen.

President Demirel moet zich beraden op de vraag of de afspraak tussen Erbakan en Çiller om het premierschap over te dragen kan rekenen op goedkeuring door het parlement van 555 zetels. De coalitie raakte gisteren zijn meerderheid kwijt door het ontslag van twee parlementsleden.

Erbakan zei gisteravond dat de twee huidige coalitiepartners, de Welzijnspartij en de Partij van het Juiste Pad (DYP) van Çiller, met de steun van de extreem-rechtse partij BBP hun samenwerking echter kunnen voortzetten. 'Ik garandeer de toekomst van het land door met een alternatieve regering te komen.'

Het is ook mogelijk dat Demirel de formatieopdracht geeft aan oppositieleider Yilmaz van de Moederlandpartij. Yilmaz zou een coalitie kunnen vormen met de seculiere partijen. De legertop zou weinig voelen voor voortzetting van de huidige coalitie onder Çiller.

Het aftreden van Erbakan is het uitvloeisel van het akkoord dat hij vorige week met Çiller sloot. Er werd overeengekomen dat Erbakan op 18 juni, een jaar eerder dan in het regeerakkoord was voorzien, het premierschap zou overdragen. Als Erbakan het akkoord niet zou zijn nagekomen, zou Çiller zich uit de regering hebben teruggetrokken.

Çiller wil in de komende dagen een zogeheten verkiezingsregering vormen. Op een nog overeen te komen datum zullen vervroegde verkiezingen worden gehouden.

De parlementaire basis van de coalitie brokkelde afgelopen weken steeds verder af doordat enkele DYP-afgevaardigden overliepen naar de oppositie. Zij hadden bezwaar tegen de lakse houding van hun partij tegen de politiek van de Welzijnspartij. Ook enkele ministers van de DYP hebben ontslag genomen.

De krachtigste oppositie tegen de regering-Erbakan, de eerste met een islamistische signatuur sinds de stichting van het moderne Turkije door Kemal Atatürk, wordt gevoerd door het leger. De strijdkrachten, die zich traditioneel beschouwen als de hoeder van het seculiere karakter van de staat, hebben sinds eind februari openlijk oppositie gevoerd tegen wat zij beschouwen als een sluipende islamisering van Turkije door de Welzijnspartij.

Pas eind april beloofde Erbakan, onder zware militaire druk het pakket van maatregelen dat hem in februari door de Nationale Veiligheidsraad was opgelegd, te zullen doorvoeren. DE Veiligheidsraad wordt door generaals gedomineerd.

Klaarblijkelijk met het voornemen Erbakan op een zijspoor te rangeren, opende ook justitie een offensief tegen Erbakan. Eind mei maakte de hoofdofficier van justitie bij het Hof van Cassatie bekend dat hij een procedure was begonnen om de Welzijnspartij door het Constitutionele Hof te laten verbieden.

De legertop begon onlangs een campagne onder het motto dat het 'islamitische gevaar een grotere bedreiging is geworden dan de Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK)'.

Meer over