ISBN

De Fransman Jean-Christophe Rufin is arts en reiziger. Vooral Afrika heeft zijn belangstelling: daar immers kan hij beide passies naar hartelust uitleven....

Dirk van Weelden brengt in zijn zesde boek, Van hier naar hier, essays en verhalen samen, teneinde inzicht te geven in het besef dat een mens uiteindelijk alleen leeft. Sprookjes en herinneringen worden 'tot een persoonlijke ode aan de ontroering en de beklemming van het alledaagse' (Meulenhoff; ¿ 39,90).

In het titelverhaal van Kont achteruit. Hoerig, de derde verhalenbundel van Hermine Landvreugd, verwerkt een jonge vrouw de abortus die ze zo-even heeft ondergaan door prompt de liefde te bedrijven met haar werkgever. Dat blijkt nog een hachelijke onderneming. Ook de andere verhalen zijn uit het leven gegrepen: veel vreugdeloos geslachtsverkeer, gebruik van verdovende middelen en verveling zet er de toon van (De Bezige Bij; ¿ 29,90).

Over de moord op Floris V (1296) is de afgelopen zevenhonderd jaar veel gepubliceerd. In De moordzaak Floris de Vijfde (Balans; ¿ 35,-) heropent de historicus en socioloog Ton Oosterhuis nochtans het aloude dossier. Hij baseert zich op de bekende, historische bronnen, maar gaat als een eigentijdse rechercheur te werk.

Prometheus zette drie vertalers op Tom Wolfe's A Man in Full en gaf het omvangrijke resultaat, net geen zevenhonderd pagina's, de titel In alles de man (¿ 55,-). In deze roman, even breed opgezet als Wolfe's magistrale Het vreugdevuur der ijdelheden, is de man in kwestie een steenrijke onroerendgoedmagnaat uit Atlanta. En ook deze hoofdpersoon, Charlie Croker, een zestiger, raakt steeds dieper in de problemen.

De bundel Helden en goden van Sumer is 'een keuze uit de heroïsche en mythologische dichtkunst van het Oude Mesopotamië', zoals de ondertitel luidt (SUN; ¿ 39,50). In Mesopotamië woonden de Sumeriërs. In het vierde millennium voor Christus vonden zij het spijkerschrift uit. In het daaropvolgende millennium ontstond in de Sumerische steden een rijke literatuur die van grote invloed is geweest op de wereldliteratuur. De bundel werd samengesteld door de assyrioloog H. Vanstiphout, die ook de vertalingen verzorgde.

Wat is het verband tussen het lezen van detectiveromans en het gluren door het sleutelgat van de ouderlijke slaapkamer? Het is een vraag waarop het lezen van Freud (en zijn volgelingen) een antwoord kan verschaffen. De letterkundige Kees Nuyten doet dat in zijn studie Freud en fictie - Literaire genres vanuit psychoanalytisch perspectief (Boom; ¿ 42,50).

De negen verhalen die Guus Houtzager bijeenbracht in De magister (De Bezige Bij; ¿ 42,50), spelen zich af in een ver verleden. Mesopotamië, Egypte, het IJsland van voor de christelijke beschaving zijn de plaatsen waar de handeling zich voltrekt. Soms komen we figuren tegen die uit andere bronnen bekend zijn, zoals farao Echnaton en koning Salomo.

De Venetiaan Emanuele Conegliano verwierf onder de naam Lorenzo da Ponte faam als librettist van Mozart's opera's Cosi fan tutte, Le nozze di Figaro en Don Giovanni. Da Ponte (1749-1838) was voorbestemd voor het priesterschap, maar zijn libertijnse opvattingen dreven hem een andere kant uit. In Herinneringen (Meulenhoff; ¿ 69,90) verhaalt hij - in de stijl van zijn vriend Casanova - vol verve over zijn wederwaardigheden in Europa en in Amerika, waar hij hoogleraar werd.

Meer over