ISBN

Fictie..

Een kortstondige liefde 'met langdurige gevolgen' is het onderwerp van de debuutroman Blauwe ogen van Walter Kraut (Prometheus; euro 14,95).

Vier jaar geleden verscheen de Noorse roman Like sant som jeg er virkelig van Hanne Ørstavik, over een benauwende moeder-dochterverhouding. Bij vertaalster Marianne Molenaar werd dat Waarheid (De Geus; euro 18,-).

John Haskell debuteerde met de verhalenbundel met de juiste titel I am not Jackson Pollock. Zijn nieuwe roman American Purgatorio heet in de vertaling van Manon Smits Purgatorio (Mouria; euro 18,50), zonder meer.

'Anna veracht ten eerste mensen met eigen huizen, auto's en gezin, en ten tweede alle overige mensen.' Oostenrijks amusement in De uitgeslotenen van Nobelprijswinnares Elfriede Jelinek uit 1980. Vertaald door Ria van Hengel, en nu herdrukt (Van Gennep; euro 16,-).

Francisco Casavella (1963) baarde opzien in Spanje met het eerste deel van de trilogie De dag van de Watusi. Nu vertaald door Frans Oosterholt: Het wilde spel (Meulenhoff; euro 18,50). En van de in Argentinië geboren Edgardo Cozarinsky, in Parijs woonachtig, in 2002 in Spanje gedebuteerd met verhalen, werd Emigrantenhotel (De Arbeiderspers; euro 15,95) vertaald door Adri Boon.

Israël, jaren negentig: een linguïst infiltreert in een obscure organisatie, die op zoek is naar een joodse Messias. Twee jaar vóór Grunbergs De joodse messias verscheen Besiman halotus van Dan Tsalka, nu vertaald uit het Ivriet door Corrie Zeidler als In het teken van de lotus (De Arbeiderspers; euro 23,95).

Een 'brevier van de wanhoop' noemde Michaël Zeeman de originele Duitse editie van Messmers reizen van Martin Walser. Nu vertaald door Ria van Hengel (Van Gennep; euro 19,90).

De roman Het laatste hoofdstuk van de Marokkaanse journaliste Laila Aboezaid (1950) is semi-autobiografisch. Zij is een van de eerste Marokkaanse auteurs die in het Arabisch schrijven. Vertaald door Djûke Poppinga en Richard van Leeuwen (Bulaaq; euro 16,50).

Non-fictie

Het gebeurde in de Kalverstraat te Amsterdam. Ineens begon het zoontje van Trouw-journalist Peter Henk Steenhuis te praten. Over de verovering van taal in een wereld waarvan ook de crèche en familieleden deel uitmaken, gaat De kleine baas (Van Gennep; euro 12,50).

'Origineel en bij tijden briljant', schreef de Volkskrant over Martin van Amerongens Wagner - De buikspreker van God (Mets & Schilt; euro 22,-), dat nu is herdrukt. Van Amerongen analyseert Wagner en Wagners werk, en schrijft over de veelal heilloze activiteiten van de erven Wagner.

Was Mussolini een groteske gek en Hitlers schoothondje? In Mussolini - Een nieuwe visie (Ten Have; euro 44,90) betwist Nicholas Farrell dit soort clichés. Mussolini wist zich brede steun van het volk te verwerven en heeft Italië twintig jaar met vaste hand geleid. Zijn fatale fout was zijn alliantie met Hitler.

Met rauwe humor heeft Alan Kaufman het in Jodenjong (Ten Have; euro 22,50) over zijn zoektocht naar een identiteit in een wereld die 'zijn soort' niet hoefde. Het boek is een aangrijpend holocaustgetuigenis van een eenvoudige joodse jongen.

Stefan Ehlert vertelt in Wangari Maathai - Nobelprijs voor de Vrede 2004 (Sirene; euro 12,50) het fascinerende levensverhaal van de eerste Afrikaanse vrouw die de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen. Ehler heeft het over de strijd voor vrede en gerechtigheid in Kenia en over haar succes als milieuactiviste.

Meer over