ISBN

Fictie..

Zijn ideale publiek bestaat uit hemzelf. Niet bij gebrek aan een geschikte gesprekspartner (‘want zo hoogmoedig als Connie Palmen ben ik niet’), maar omdat schrijven een volstrekt solitaire en eenzame bezigheid is: Geerten Meijsing in Stukwerk (Balans;euro 18,50) over eigen werk.

‘Niet verzuimen om je hoofd te blijven stoten’, en andere goede raad in Draak, de nieuwe bundel van Hans Verhagen (Nijgh & Van Ditmar; euro 15,-). En Ruben van Gogh bundelde zijn recente gedichten, die door Melle Hammer uitbundig werden vormgegeven: Klein Oera Linda (Contact;euro 19,90).

In de zogeheten ‘Prinsessendrama’s’ van Nobelprijswinnares Elfriede Jelinek gaat het er heftig aan toe: De dood en het meisje werd vertaald door Ria van Hengel (Van Gennep; euro 14,90).

In de handige woordenlijst achterin de ‘Romeinse’ roman Medusa blues (Meulenhoff; euro 21,95) van de Nederlandse Simona Moroni staat onder meer accipicchia (gossiemijne), en rompicoglioni (zeikerd).

Een meisje van nu, een vrolijke anti-heldin: Sissy, dat ben ik van Patrick Lapeyre werd vertaald door Floor Borsboom (Wereldbibliotheek; euro 16,90).

De Amerikaanse veelschrijver T.C. Boyle beschrijft in Talk talk (Anthos; euro 19,95), vertaald door Gerda Baardman en Tjadine Stheeman, een onderwijzeres die wordt gearresteerd, omdat iemand anders haar identiteit heeft gestolen en misdaden pleegt in haar naam. Het Europa van toen en nu en de rol van de romankunst zijn de onderwerpen in Het doek van Milan Kundera, een essay in zeven delen dat werd vertaald door Martin de Haan (Ambo; euro 19,95).

Non-Fictie

De criminologen Frank Bovenkerk en Marion van Son namen mythe en werkelijkheid rondom het fenomeen loverboys kritisch onder de loep in Loverboys of modern ondernemerschap (Augustus; euro 19,90). Marian Husken van VN en freelance-journaliste Freke Vuijst inventariseerden de voors en tegens van DNA-onderzoek in Dood spoor. DNA: Crime scene investigation in Nederland en Amerika (De Boekerij; euro 15,95).

De afdeling vuistdik: 1915 – Het verlies van de onschuld (Anthos/Manteau; euro 34,95) van de Engelse ‘Great-War’-chroniqueuse Lyn Macdonald telt 643 bladzijden. De Britse militair historicus Anthony Beevor zette na Stalin-grad en Berlijn zijn tanden in De strijd om Spanje – De Spaanse Burgeroorlog 1936-1939. Hij doet er 524 bladzijden over (Ambo/Anthos; euro 39,95).

Historicus Jelle Gaemers schreef De rode wethouder – De jaren 1886-1940, dat deel uitmaakt van de vierdelige politieke biografie van Willem Drees (Balans; euro 39,50). Madeleine Albright, minister van Buitenlandse Zaken onder president Clinton, bepleit doortastend Amerikaans leiderschap dat streeft naar internationale consensus in De macht en de almacht (Anthos/Manteau; euro 19,95).

Het televisieprogramma Buitenhof maakte een ‘pamflet’ van het gesprek van Paul Witteman met hoogleraar Dorien Pessers na de week van Rita Verdonk en ‘Regels zijn regels’ (Balans; euro 3,95). Theoloog Ad van Nieuwpoort bespreekt in Tenach opnieuw – Over het Messiaanse tegoed van het evangelie naar Lukas de vraag of de apostel ‘historisch betrouwbaar’ was, dan wel in zijn evangelie het oude testament herschreef (Van Gennep; euro 22,50).

Meer over