ISBN

Fictie..

De dichter Rachid `wenst anoniem te blijven`, volgens uitgeverOscar van Gelderen van Rothschild & Bach. Afgaande op zijnongepolijste bundeltje Doekoe ( 5,-) hoeft hij nergens voor tevrezen.

Irmgard Keuns roman over een stenotypiste in het Duitsland vande jaren dertig werd na 64 jaar vertaald door Dineke Bijlsma: Hetkunstzijden meisje (Van Gennep; 14,95).

Er was al een toneelstuk en een musical, nu is er ook eenroman over de jonge jaren van de populairste Zweedse schrijfster:Van Astrid tot Lindgren werd geschreven door Vladimir Oravsky,Kurt Peter Larsen en Ann Ljungberg, vertaald door Marèse van derZant (De Rode Kamer; 15,-).

Ter gelegenheid van de tentoonstelling in De Zonnehof teAmersfoort verscheen Jan Wolkers - hommage aan een dubbeltalent(Optima; 12,50), met een interview van Coen Verbraak en eeninleiding van initiatiefnemer Rudi Fuchs.

Non-Fictie

Thomas Verbogt schreef Hart van De Dijk, geen biografie, geengeschiedenis, maar `een innig boek` over de rockband die dit jaar25 jaar bestaat (Nijgh & Van Ditmar; 14,90).

De Israëlische schrijver Amos Oz hield in 2002 twee speechesover het thema Hoe genees je een fanaticus? (De Bezige Bij/Novib;5,-)

Martin Bril bundelde een serie Volkskrant-columns in Hetverdwenen kruispunt - Berichten van het land (Prometheus; 12,50).Volkskrant-criticus Arjan Peters was onder de indruk van debiografie die Bart Chabot aan popmuzikant Herman Brood wijdde.Peters maakte een interview met Chabot, bij wijze van aanbevelingvoor een veronachtzaamd werk: De Broodschrijver (Nijgh & VanDitmar; 5,-)

Het bisdom Groningen is nog vrij pril, met een (her)oprichtingin 1956. Het tiende lustrum was aanleiding voor de bundelKatholiek leven in Noord-Nederland 1956-2006, waarin `katholiekewetenschappers` hun licht laten schijnen over `dit uniekediaspora-bisdom` (Verloren; 29,-).

Beb Vuyk, vooral bekend als kookboekenauteur, was ookschrijfster, journaliste, in haar jonge jaren plantagehoudster,activiste voor een onafhankelijk Indonesië en politiekvluchtelinge tijdens het bewind van Soekarno. Bert Scova Righinischreef haar biografie: Een leven in twee vaderlanden (KITLV;30,-).

Meer over