ISBN

In het Vlaamse Ieper aan de IJzer wordt zondag de bundel Niemandsland van Tom Lanoye gepresenteerd, een bloemlezing van gedichten over de Eerste Wereldoorlog....

Vrint is de eerste roman van de Vlaming David Nolens (Nijgh & Van Ditmar; euro 15,95). Hij verhaalt over Troerak, die een volmaakte vrouw bedenkt, Vrint, een wezen dat aan al zijn wensen beantwoordt. Eenmaal ontstaan, doet zij niet wat haar schepper wil.

Ook ingewijden hadden nooit gehoord van de joodse schrijver Herman Ungar, in 1893 in het Tsjechische Brno geboren, toen in 1991 de indrukwekkende roman De verminkten bij Coppens & Frenks verscheen. Sindsdien krijgt deze vergeten auteur, tijdgenoot van Franz Kafka, iets meer vaste grond onder de voeten in Nederland (in het buitenland verloopt zijn herontdekking enthousiaster). Bij uitgeverij IJzer verscheen, met een nawoord van Ton Naaijkens, De klas (euro 20,50), Ungars laatste grote roman, waarin hij trefzeker een verstikkende sfeer oproept.

Ruim twintig jaar lang correspondeerde de schrijver F.B. Hotz met zijn oom H.W. Kunst. De oom moedigde de onzekere neef aan om na jaren sleutelen aan zijn verhalen, eens een verhaal naar een uitgever te sturen; al snel volgde de eerste bundel. De Arbeiderspers publiceert nu deze vorig jaar opgedoken briefwisseling, onder de titel Een beetje levensbestemming, samengesteld door H.E. Schütte en ingeleid door Aleid Truijens (euro 19,95).

De correcties van de Amerikaan Jonathan Frantzen is wereldwijd een bestseller. Het is niet zijn eerste boek. Dat is The Twenty-seventh City (De 27ste stad) uit 1988, waarvan in 1990 de Nederlandse vertaling bij Het Spectrum verscheen. Prometheus herdrukte deze editie (euro 19,95). In dit boek vertelt Frantzen over een ingewikkelde, dreigende samenzwering in St. Louis, waarmee het nieuwbenoemde hoofd van politie, een jonge Indiase vrouw, te maken krijgt.

De Amerikaanse journaliste Bo Caldwell neemt de lezer in haar eerste roman, Het verre land van mijn vader (De Arbeiderspers; euro 18,95), mee naar Sjanghai in de jaren dertig van de vorige eeuw. Daar leeft Anna met haar moeder en haar vader, zoon van een zendeling, maar als smokkelaar rijk geworden. Een mooie tijd voor Anna, totdat de oorlog uitbreekt en de Jappen binnenvallen. Moeder en dochter vertrekken halsoverkop naar Amerika, pa blijft, wordt gearresteerd en gemarteld.

Pjotr zit in zak en as, nadat Marie hem heeft verlaten. Hij vervuilt, raakt aan de drank en Negerhenkie troost hem met vrouwen en pillen. Pjotr, Marie en Negerhenkie zijn vertrouwde figuren in de verhalen van Aat Ceelen, acteur bij Alex d'Électrique, die met De Pjotr Story (Veen; euro 13,50) een nieuw deel aan zijn oeuvre toevoegt.

Als employee van een internationale vluchtelingenorganisatie reisde Tessa Terpstra anderhalf jaar lang tussen Afghanistan en Pakistan heen en weer. Zij leerde land en bevolking kennen en zag hoe de spanning tussen de internationale gemeenschap en de Taliban toenam. Vijf dagen na 11 september 2001 ging ze terug naar Nederland en legde haar indrukken vast in Tennis in Kaboel - Een Nederlandse vrouw in Afghanistan (Bert Bakker; euro 16,95).

'We zaten ook weleens in de auto met elkaar te praten op de parking, dan kusten we een beetje, meer niet. En zo heeft een non ons betrapt. Als ze een zonde ruiken, kunnen ze ineens heel hard lopen, die ouwe nonnen.' Zo vertelt het gehandicapte meisje Iris, altijd voorzien van een gipsen corset, over haar verlangen naar liefde in de tehuizen waar ze verblijft. De Vlaamse Annie van der Keymeulen vertelt over haar in Rosa's huis (De Geus; euro 22,50).

De tuinen van Dodeman is een nieuwe bundel poëzie van J.W. Oerlemans (Prometheus; euro 14,95). Poëzie is er ook van Luis Cernuda, de grote Spaanse dichter, die honderd jaar geleden werd geboren. Van hem verschenen de verzamelde prozagedichten onder de titel De vogel poëzie bij IJzer (euro 22,50). Atlas publiceert Ende hier omne swighic sachte van de Nederlandse middeleeuwse mystica Hadewych. Het boek is mooi geïllustreerd en voorzien van een cd waarop haar teksten worden gezongen (euro 16,50).

Meer over