ISBN

De roman Martin Dressler - The Tale of an American Dreamer van Steven Millhauser, een verhaal over een typisch Amerikaanse, negentiende-eeuwse bliksemcarrière, sprak bij zijn verschijnen in 1996 onmiddellijk tot de verbeelding....

Voor de Romeinen gevlucht, zwerft de gemankeerde dichter Leonidas door de hele dan bekende wereld. Ten slotte wordt hij hofdichter van de wrede Pyrrhus. In de roman Voortgeschopt als een steen (Querido; ¿ 45,-) maakt Helene Nolthenius Leonidas tot een held, die haar de kans biedt veel kleurrijks over het leven in de (Griekse én Romeinse) Oudheid te vertellen.

Het handboek van de inquisiteurs (1997) was het eerste boek in een reeks van drie (of vier), die voor de Portugese auteur (én psychiater én Nobelprijskandidaat) António Lobo Antunes in het teken komt te staan van machtsverhoudingen. In het tweede deel, De glans en pracht van Portugal, vertelt hij over de lotgevallen van Vasco da Gama's nazaten in de koloniën (Ambo; ¿ 59,50).

Het boek Karna is de laatste roman van de populaire Noorse schrijfster Herbjrg Wassmo over het negentiende-eeuwse landgoed Reisnes en de familie die het bewoont (De Geus; ¿ 49,90).

In Ithaka voor altijd vertelt de weerbarstige Italiaanse schrijver Luigi Malerba op zijn eigen, onnavolgbare wijze over de terugkeer van Odysseus bij Penelope (De Arbeiderspers; ¿ 29,90).

De Italiaanse experimentele schrijver Sebastiano Vassalli bekeerde zich in 1980 tot een meer traditionele manier van vertellen. Getrouw aan dat nieuw verworven uitgangspunt schreef hij een stuk of vier romans, waarvan de laatste - over de strijd tussen Jezus en Judas - werd vertaald als De nacht van de wolf (Wereldbibliotheek; ¿ 34,50).

Het beroemde verhaal The Turn of the Screw van de negentiende-eeuwse Amerikaan Henry James, die net als T.S. Eliot Europa prefereerde boven de Verenigde Staten, heet in de nieuwe, bij IJzer verschenen vertaling: De onschuldigen (* 34,50). Dezelfde uitgeverij publiceerde ook Djinn - Een rood gat tussen de losse straatstenen van Alain Robbe-Grillet (¿ 32,50) en Theo of de nieuwe tijd van Robert Pinget (¿ 27,50).

De Franse schrijver Claude Arnaud verdiepte zich in het leven van Chamfort (1741-1794), de 'beroemde onbekende', die zoveel schrijvers heeft geïnspireerd. De vertaling van deze bekroonde biografie kwam uit bij De Arbeiderspers (¿ 79,-).

Een door en door verdorven mensenhater - die zichzelf trakteert op een paar dagen drugs en seks in Amsterdam - is de hoofdpersoon van Smeris, het derde boek van Irvine Welsh, schrijver van Trainspotting (De Arbeiderspers; ¿ 49,90).

In de reeks 'Tekst in Context', waarin historische literatuur wordt uitgegeven speciaal gericht op gebruik in de hoogste klassen van havo/vwo, zijn na Karel en Elegast twee nieuwe deeltjes verschenen: Jacob van Maerlant, samengesteld door Ingrid Biesheuvel en Frits van Oostrom, en Reinaert de vos, samengesteld door Hubert Slings. De aantrekkelijk vormgegeven deeltjes worden uitgegeven door Amsterdam University Press en kosten elk ¿ 19,50.

Charles Darwin schreef behalve het befaamde On the Origin of Species by Means of Natural Selection (1859) later nog een boek dat grote indruk zou maken: The Expression of the Emotions in Man and Animals (1872), een vergelijkende studie naar gevoelsuitdrukkingen bij mensen en dieren. Ingeleid en van commentaar voorzien door de Amerikaanse hoogleraar psychologie Paul Ekman is het boek in vertaling verschenen onder de titel Het uitdrukken van emoties bij mens en dier (Nieuwezijds; ¿ 69,50).

Meer over