ISBN

De zevende roman van Irvine Welsh, dit jaar verschenen, heet De bedgeheimen van de topkoks, vertaald door Ton Heuvelmans (De Arbeiderspers; euro 23,95)....

Fictie
Nadat hij het toneelstuk Het leven is een droom (ca. 1635) van Pedro Calderón de la Barca had gelezen, was Toergenjev volledig gecalderoniseerd. De Nederlandse vertaling is van hispanist Erik Coenen (Papieren Tijger; euro 17,50).

Fictie
‘het is goed met het glas in de glasbak/ as in de asbak, was in de wasbak’: Resistent (Prometheus; euro 15,-) is de tweede bundel van Saskia de Jong. Bij Van Oorschot verscheen een gebonden editie van de Verzamelde gedichten van Hanny Michaelis (euro 25,-).

Fictie
Politiek en literatuur in de jaren dertig komen aan de orde in de teruggevonden correspondentie tussen Jacques Gans en E. du Perron: ‘Als het moet, alleen tegen de geheele wereld’ (Stichting Neerlandistiek VU Amsterdam; euro 22,50).

Fictie
Jonge wetenschapper zoekt godsbewijzen in de roman Dagen op aarde van Willem Brinkman (Veen; euro 18,90).

Fictie
Tweede keuze uit de verhalen van de Georgische meester Erlom Achvlediani: De man die zijn hoofd verloor (Voetnoot; euro 17,50), vertaald door Ingrid Degraeve.

Fictie
Vermakelijk, gemeen, onmiddellijk herkenbaar: de Volledige Werken deel 12 bevat beschouwingen van W. F. Hermans (De Bezige Bij; euro 35,-). Een overgevoelige natuur, de film van Max Pam en Jan Bosdriesz over Hermans, is met bonusmateriaal op dvd verschenen (Rubinstein; euro 24,95).

Non-fictie
De Britse historicus Max Arthur bewerkte duizenden op band opgenomen interviews uit het Imperial War Museum tot Vergeten stemmen van de Tweede Wereldoorlog (Mynx; euro 22,50).

Non-fictie
‘Hop hop hop, hang den burgemeester maar op’, kreeg de Amsterdamse burgervader Den Tex in 1876 te horen toen hij de kermis verbood. Hij was niet de enige die het moeilijk had, getuige Een keten van macht – Amsterdam en zijn burgemeesters vanaf 1850 onder redactie van Dirk Wolt-hekker (Balans; euro 17,50).

Non-fictie
De Spaanse griep maakte in 24 weken tweemaal zoveel slachtoffers als het aidsvirus in 24 jaar. Historicus Eric Mecking schreef erover in Het drama van 1918 – Over de Spaanse griep en de zoektocht naar virus en vaccin (Mets & Schilt; euro 16,-).

Non-fictie
Feministe Barbara Ehrenreich gaat in Gouden bergen op pad voor een baan. Dat zit haar niet glad, gezien de ondertitel: Een vruchteloze zoektocht naar succes (Atlas; euro 19,90). Christine de Pisan schreef in 1402-1403 De lange weg der studie in de vorm van een visioen van de ideale heerser (Verloren; euro 13,-).

Non-fictie
De Duitse dichter en essayist Hans Magnus Enzensberger schreef De radicale verliezer – Over de psychologie van de zelfmoordterrorist, door collega Ian Buruma geprezen als ‘de beste verklaring van de zelfmoordaanslag tot dusver’ (Cossee; euro 8,90).

Meer over