ISBN

Fictie..

Ook al terug naar het Rome van de jaren zestig: de jazzcomponist Manlio Polidori (68 jaar, gescheiden, prostaatproblemen) gaat op zoek naar zijn oude liefde Teresa, de dochter van een seriemoordenaar. Dat is Achteloze minnaar (Serena Libri; A 21,80), de tweede roman van Camilla Baresani (1961), die werkt in een bungalowpark aan het Gardameer.

Een vrouw van 43 blikt terug op het leven dat haar 'dik en vet in het ootje heeft genomen', terwijl ze dacht er de baas over te zijn. Al die partners, of het nu mannen zijn of vrouwen, willen een gezinnetje. Haar niet gezien. Volgens de uitgever is Tweede keus (Arena; A 17,50) van Petra Schedler (die 'werkt aan de universiteit van Leiden') een controversieel debuut.

Per Olov Enquist schrijft niet alleen historische romans. Cora Polet vertaalde Kapitein Nemo's bibliotheek (Ambo; A 22,95) uit 1991. En van de in Australionende M.J. Hyland (1968) werd de eerste roman vertaald door Peter Abelsen, het geestige portret van een Amerikaanse tiener: Hoe het licht binnenvalt (Meulenhoff;

A 18,50).

Non-fictie

Francis Fukuyama, auteur van Het einde van de geschiedenis, komt in State-building Governanfirstce and world order in the twentycentury (Profile Books, import Nilsson & Lamm; A 23,50) met een oplossing voor het probleem van de 'zwakke staten'. Hoe publieke instellingen als scholen, ziekenhuizen of een poltiemacht op te bouwen in landen waar een centrale macht ontbreekt.Frans Mitterrand zei ooit over Margaret Thatcher: 'Ze heeft de ogen van Caligula, maar de mond van Marilyn Monroe.' In Maggie Het persoonlijke verhaal van Margaret Thatcher (Archipel;

A 17,95) vertelt Brenda Maddox het verhaal van de Iron Lady, het portret van een zeer gedreven vrouw.

In 1996 viel het doek voor de Koninklijke Nederlandse Vliegtuigenfabriek Fokker. Marc Dierikx, biograaf van Anthony Fokker, vraagt zich in Uit de lucht gedroom,grepen Fokker als Nederlandse

1945-1996 (Sun; A 19,50) af waarom achtereenvolgende kabinetten in totaal meer dan 4,2 miljard gulden spendeerden aan de luchtvaartindustrie.

De een was schuw en introvert, de ander voornaam en werelds. Uit Herman Hesse-Thomas Mann: Briefwisseling (Atlas; A 24,90) blijkt hoe beide schrijvers buitengewoon veel waardering voor elkaars persoonlijkheid en werk hadden en in de moeilijke tijd van het nationaal-socialisme steun vonden bij elkaar.

In de winter van 1944-'45 werden duizenden onschuldige burgers gedood tijdens de Slag om de Ardennen. Peter Schrijvers brengt in Wreed als ijs Het lot van de burgers in de slag om de Ardennen (Het Spectrum; A 22,95) het gruwelverhaal, over Duitse executies en over Amerikaanse en Britse bombardementen.

Meer over