ISBN

In Kunstzaken - Over Rembrandt, Rubens, Vermeer en vele andere schilders (Contact; ¿ 49,90) bundelde Simon Schama, hoogleraar (kunst)geschiedenis aan de Universiteit van Columbia in Amerika, een aantal artikelen over beeldende kunst die eerder werden gepubliceerd in onder meer The New Yorker....

Andrew Holleran heeft met De danser en de dans en Nachten in Aruba (1978) naam gemaakt als schrijver van homo-literatuur. In zijn derde roman, De schoonheid van mannen, vertelt hij over de vijftiger Lark, die nog steeds geen afscheid kan nemen van zijn jeugd, terwijl hij in New York al zijn vrienden ziet sterven (Vassallucci; ¿ 44,90).

'Een oude korduroj broek heb ik uit 'n rommelkast gevist en zal ik je toesturen; maar niet voordat ik hem nog enige tijd over m'n blote lijf gedragen heb.' Dat schrijft Willem Nijholt op 13 oktober 1967 aan Gerard Reve. Die antwoordt op 20 oktober: 'Lieve Verlegen Strafjongen, Aanbeden Blond Knuffelbroertje, Heel veel dank voor je lieve brief. Ik had al veel eerder terug willen schrijven, maar ik zat met de haast & drukte & kolerezenuwen van die godslasteringzaak.' Met deze beide brieven begint de correspondentie van Willem Nijholt en Gerard Reve, zoals die door Veen onder de titel Met niks begonnen is uitgegeven (¿ 24,90).

De dikke van Deelder heet de bundel waarin vier boeken van J.A. Deelder zijn samengebracht (De Bezige Bij; ¿ 39,90). Het gaat om Schöne Welt uit 1982, Modern Passé uit 1984, Drukke dagen uit 1988 en De t van Vondel uit 1990.

Een 'meesterproef' noemde Hans Bouman in de Volkskrant de roman Gaglow van Esther Freud, waarin voor het eerst haar (beroemde) familie een rol speelt (De Bezige Bij; ¿ 39,50).

Willem Wilmink vertaalde de oude, middeleeuwse, berijmde novelle De burggravin van Vergi - een pijnlijke liefdesgeschiedenis - uit het Middelnederlands in hedendaags algemeen beschaafd. Het boek werd, ingeleid door de Utrechtse mediëvist W.P. Gerritsen, als 'tweetalige' editie uitgegeven in de reeks 'Nederlandse klassieken' van de gezamenlijke uitgeverijen Prometheus en Bert Bakker (¿ 29,90).

Orville is de hoofdpersoon uit de gelijknamige roman van Dirk van Weelden. Op een Frans buiten heeft hij een familiebijeenkomst (met acht volwassenen en zeven kinderen), die niet geheel harmonieus verloopt, wat Orville eigenlijk wel goed uitkomt. Deze roman (¿ 36,90) is de eerste van Van Weelden die door Meulenhoff wordt gepubliceerd. Ter gelegenheid van deze gebeurtenis herdrukte de uitgeverij Van Weeldens eerder bij De Bezige Bij verschenen roman Oase.

In de verhalenbundel Pauline's hemelvaart (Bert Bakker; ¿ 29,90) haalt Herman Wekker herinneringen op aan het Suriname van zijn jeugd. Wekker (1943) was hoogleraar in de Engelse taalkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. In januari van dit jaar overleed hij.

Zotverliefd heet de verhalenbundel van Geertrui Daem. Met veel Vlaamse tongval vertelt zij daarin over verliefdheden, die niet altijd even gelukkig verlopen (Prometheus; ¿ 34,90). Daem publiceerde eerder de verhalenbundels Boniface, Een vader voor Elizabeth en Geboeid door liefde.

De kunsthistoricus Co Woudsma (Weesp, 1960) bundelde zijn poëzie in Viewmaster (De Bezige Bij; ¿ 32,50). Voorzien van tekeningen door Toine Moerbeek werden nieuwe gedichten van Wim Brands verzameld in de bundel In de metro (Veen; ¿ 25,-).

Meer over