ISBN

In het tweede nummer van zijn eenmanstijdschrift Feuilletons ('extra edietzie') doet Jeroen Brouwers een boekje open over Ronald Dietz, directeur van De Arbeiderspers en opvolger van Th....

Ronald Giphart, geliefd bij de jeugd, laat in Phileine zegt sorry zijn hoofdpersoon haar vriend in Manhattan opzoeken, waar zij verzeild raakt tussen jonge acteurs die Romeo and Juliet willen spelen om 'de westerse seksuele moraal aan de kaak te stellen' (Balans; ¿ 29,90). Van Willem Brakman verscheen na de novelle Interieur zijn tweede boek dit jaar, de roman Het groen van Delvaux, die zich afspeelt op De Wildenborch, het landgoed van de dichter Staring (Querido; ¿ 37,50). Annelie van Steenbergen (1949) debuteerde met Wonja en andere verhalen (De Bezige Bij; ¿ 32,50).

Het leven en werk van de in Tilburg geboren wiskundige en literator Eduard Jan Dijksterhuis (1892-1965), aan wie in 1952 de P.C. Hooftprijs werd toegekend voor zijn klassieker De mechanisering van het wereldbeeld (1950), worden door de Groningse wetenschapshistoricus Klaas van Berkel uitvoerig geschetst in Dijksterhuis - Een biografie (Bert Bakker; ¿ 75,-). Meulenhoff komt met een heruitgave van Dijksterhuis' meesterwerk (¿ 49,90).

In De christen-democratie - Een kritisch onderzoek naar haar politieke filosofie (Het Spectrum; ¿ 49,90) gaat H.E.S. Woldring, hoogleraar politieke filosofie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, op zoek naar de historische wortels en het wezen van de christen-democratie, die hij typeert als 'gematigd progressief: zij hecht waarde aan de traditie, maar wil die vernieuwen, staat open voor eigentijdse maatschappelijke ontwikkelingen en voor uitdagingen van de toekomst, en wil in continuïteit met het verleden de samenleving geleidelijk verbeteren'.

In Seksuele obsessies (¿ 39,90) onthullen de surrealisten hun slaapkamergeheimen onder leiding van André Breton. Opnieuw een bijzondere publicatie van de Utrechtse uitgeverij IJzer, die tegelijkertijd een paar andere mooie boeken in het licht geeft, zoals een keuze uit de satirische geschriften van Jonathan Swift (¿ 39,50), De ondergang van Dr. Billig van de dadaïst Richard Hülsenbeck (¿ 32,50) en Gesprongen glas van Friedrich Glauser (¿ 39,90).

Het leven van Delmore Schwartz (1913-1966), Amerikaans dichter van joods-Roemeense afkomst, inspireerde Saul Bellow tot een van zijn meest geslaagde romans, Humboldt's Gift. Schwartz is een Amerikaanse 'poète maudit'. Zijn werk werd bewonderd door onder meer T.S. Eliot, Ezra Pound en Wallace Stevens. Hij schreef ook verhalen, waarvan er zes zijn opgenomen in Verantwoordelijkheid begint met dromen (De Prom, ¿ 32,50).

Met zijn roman Der Campus, een satire op de academische wereld, werd de Hamburgse hoogleraar Engelse taal en cultuur Dietrich Schwanitz bekend. In het Nederlands kreeg het boek de titel De universiteit (AP; vertaald door Tinke Davids; ¿ 49,90). Bij De Geus verscheen de kolossale roman En op het uur van de wolf komen zij terug van de Griekse shrijfster Zyranna Zateli (vertaald door Hanka de Haas, ¿ 75,-).

De Leidse hoogleraar universiteitsgeschiedenis Willem Otterspeer, biograaf van de filosoof Bolland, bundelde in Utopieën van een onvermoeibaar mens (Bert Bakker; ¿ 29,90) opnieuw bewerkte essays over het thema utopie.

Meer over