ISBN

Fictie..

Het luizenpaleis is een roman van Elif Shafak (1971) over het hedendaagse Istanbul, vertaald door Margreet Dorleijn en Hanneke van der Heijden (De Geus; euro 22,50).

Het dagelijks leven in Suriname wordt opgetekend in de verhalen van debutante Marylin Simons (1959), die een apart Surinaams-Nederlands hanteert: Koorddanders (De Geus; euro 18,-).

Montgomery en Churchill waren vol lof over The Secret Battle (1919) van A.P. Herbert (1890-1971), nu vertaald door Fons Oltheten als De verborgen strijd (Vorroux; euro 26,-).

Zeruya Shalev voltooide vorig jaar haar nieuwe roman over de gevolgen van een scheiding, die uit het Hebreeuws werd vertaald door Willy Werkman als De tweede familie (Cossee; euro 22,90).

‘Zolang het tolt vliegt het redelijk: liefde, een frisbee,’ Uit: Hout (521; euro 16,90), Bas Bellemans tweede bundel. En Hoe ik mijn horloge stuksloeg is een mengsel van fictie en autobiografie van Joris Note (De Bezige Bij; euro 19,90).

De Duitse schrijfster Barbara Honigmann doet in Een hoofdstuk uit mijn leven, vertaald door John Breeschoten, verslag van het leven van haar moeder: joods, communistisch en getrouwd met de beroemde Britse dubbelspion Kim Philby (Contact; euro 18,90).

Non-fictie

Voor de oorlog beroemd, na de oorlog genegeerd, en pas na zijn zelfmoord in 1989 wereldberoemd: Sándor Márai – Een leven in beelden is een korte biografie van Ernö Zeltner, vertaald door Hans Driessen en Marion Hardoar (Wereldbibliotheek; euro 24,50). In De dochter van een gazan schetst Madelon de Keizer de Nederlandse samenleving in de jaren 1900-1930 met de schrijfster Carry van Bruggen als gids (Bert Bakker; euro 19,95).

Sigmund Freud zelf in psychoanalyse. Hij onderdrukte zijn arstieke verlangens, beweert Lesley Chamberlain in De verborgen kunstenaar (Atlas; euro 24,90), vertaald door Frans van Zetten.

Reisboeken: Mijn Drenthe van Gerrit Jan Zwier (Atlas; euro 19,90), en Waar is de Muur – Verhalen over Berlijn van NOS-correspondente Margriet Brandsma (Conserve; euro 17,-).

Hoe het de bijna duizend Burgemeesters in oorlogstijd verging, beschrijft historicus Peter Romijn (Balans; euro 45,-).

De schildpad en de eendagsvlieg van Volkskrant-sportredacteur Robèrt Misset (Tirion; euro 16,95) bevat stukken over vaderlands toptennis.

Angelika Giessen vertaalde de biografie Angela Merkel van Gerd Langguth (Nieuw Amsterdam; euro 22,50).

‘Het is gewoon pure afpersing’, zegt vastgoedmagnaat Willem Endstra (in 2004 geliquideerd) tegen de recherche over zijn criminele connecties: De Endstra-tapes (Nieuw Amsterdam; euro 14,95) is ingeleid door Bart Middelburg en Paul Vugts.

Meer over