ISBN

Meester Eckhart is de geschiedenis ingegaan als een mysticus die door de eeuwen heen niet alleen gelovigen en theologen, maar ook tal van dichters, musici, beeldend kunstenaars en filosofen heeft geïnspireerd....

Stenen liefde van Tobias Hill, bekend van zijn debuutroman Ondergronds, gaat over De Drie Gebroeders, een opvallend mooie schouderspeld, die bezet is met drie volmaakt gelijke robijnen. Hij werd lang geleden in opdracht van Jan zonder Vrees gemaakt en verdween. Katherine Stern droomt ervan het sieraad terug te vinden (Bert Bakker; fl 49,50).

De knopjes op het omslag van Achttienhoog geven vermoedelijk de titel van Vincent Bijlo's nieuwe roman in braille weer. De blinde cabaretier vertelt in Achttienhoog over de jonge Otto Iking, die in Utrecht gaat studeren en daar even komische als trieste dingen beleeft (De Arbeiderspers; fl 32,95).

Herman Brusselmans heeft weer een stoer jongensboek aan zijn omvangrijke oeuvre toegevoegd. Deze heet Pitface ('Ik heet Pitface en mijn naam doet er niet toe'). Het verhaal begint met de moord op een recensent (en de verkrachting van diens vrouw - 'Was dit een verkrachting? Ik ben geen jurist, maar ik durf te wedden van wel.'). Vele zelfkantavonturen volgen en dan is er aan het eind de bekentenis: 'Ik ben Herman Brusselmans', zei Pitface, 'en al de rest is schijn.' (Prometheus; fl 31,95).

Hans Vervoort deed het altijd wel goed bij de kritiek. Hij schreef verhalenbundels (zoals Heden mosselen morgen gij) en romans (Zonder dollen; Zonnige perioden) en gaat, inmiddels in de zestig, gewoon dóór met publiceren. Eerlijk is vals verhaalt van een man, die rustig op weg is naar zijn pensioen, wanneer plotseling een collega van seksuele intimidatie wordt beschuldigd en hij te horen krijgt dat hij misschien een Indonesisch halfzusje heeft (Nijgh & Van Ditmar; fl 32,50).

Antonije Zalica (Sarajevo, 1959) verliet in december 1993 zijn geboorteplaats en ging naar Amsterdam, waar hij nu nog woont. Hier schreef hij de roman Gele sneeuw over het leven onder oorlogsomstandigheden. Heel geleidelijk dringt de ernst daarvan het gewone leven binnen (Meulenhoff; fl 32,90).

De Mongoolse wolf is een 'heldendicht in proza' over Djengis Khan. Het werd geschreven door Homeric, pseudoniem van Frédéric Dion (1955), die jockey was van de hertog van Blacas te Beaupréau. Homeric laat het verhaal over de stichter van het Mongoolse wereldrijk door Bogoerdji, een trouwe vriend van de onstuimige veroveraar, vertellen, op een manier die de Franse kritiek in 1998, toen de oorspronkelijke editie verscheen, in enthousiasme deed ontsteken (Voltaire; fl 49,95).

Journaliste Marijke Houweling debuteert bij Veen met de roman Niemandsland (fl 26,90). Het is het verhaal van een politiepsychologe die een profielschets van een serieverkrachter opstelt, waarbij het profiel gaandeweg gaat lijken op dat van haar geliefde, de gewelddadige Doris.

Veldwachter Bonkjes, vader en moeder Kneupma, dochter Mieke-Kee: De Bezige Bij bundelde 25 stukjes die Remco Campert op de voorpagina van de Volkskrant wijdde aan hun wederwaardigheden op de afgelegen hoeve. Speciaal voor de overgeplaatste Bonkjes, die het dienstrijwiel nog één keer tegen de gevel stalt, wordt een kliekje endeldarm opgebakken. Op zijn schoot verspreiden de billetjes van Mieke-Kee een aangename warmte. De familie Kneupma kost fl 19,90. Tegelijk bracht de uitgeverij alle verhalen van Campert uit in één band: Alle verhalen (fl 75,-). Van het titelverhaal van Alle dagen feest (1954) tot 'Klachten' uit de bundel Een mooie jonge vriendin en andere belevenissen (1998), tezamen 873 pagina's.

Trading Twelves heet de briefwisseling van Ralph Ellison en Albert Murray, die onder redactie van de Murray, samen met John F. Callahan, in de Amerikaanse Modern Librray is verschenen (import Van Ditmar; fl 69,95). Ellison en Murray leerden elkaar in het academische jaar 1947-1948 kennen in New York, toen de eerste aan Invisible Man werkte - het boek dat hem wereldberoemd zou maken - en de laatste zijn studie Engels aan het afronden was. De correspondentie werpt licht op de voor zwarten in die jaren nauwelijks toegankelijke literaire wereld, maar er wordt ook veel over jazz geschreven, de muziek waar beiden dol op waren.

Intellectuelen in Nederland van René Gabriëls gaat, zoals de ondertitel zegt, over 'Publieke controversen over kernenergie, armoede en Rushdie'. Het is een poging van de auteur te verhelderen hoe intellectuelen van en voor ideeën leven (Boom; fl 45,-).

Meer over