ISBN

Fictie..

Een stalkende vrouw én een tergende ex-minnares: de mannelijke hoofdpersoon in Dromen van de bok (Van Oorschot; euro 16) van Nico Dros is niet te benijden. Theaterregisseur Geert Kimpen schreef zijn eerste, historische roman: De kabbalist (De Arbeiderspers; euro 16,95). En voor zijn zeven verhalen of ‘variaties’ liet Peter Terrin zich inspireren door meesters als Camus, Hermans en Kafka: De bijeneters (De Arbeiderspers; euro 14,95).

De roman Het record (Ambo; euro 19,95) van Per Olov Enquist verscheen in 1971 in Zweden. Het verhaal over een kogelslingeraar en zijn zoon werd vertaald door J. Bernlef, en diens vertaling werd weer herzien door Cora Polet.

Sherlock Holmes-schepper Arthur Conan Doyle speelt de hoofdrol in Arthur & George (Atlas; euro 24,90) van Julian Barnes, nu vertaald door Frans van der Wiel.

Naar de natuur (De Bezige Bij; euro 18,90) is het poëtisch drieluik waarmee literatuurhoogleraar W.G. Sebald debuteerde in 1988, nu vertaald door Ria van Hengel. Het verhalendebuut Omgeven door bliksem (Cossee; euro 18,90) van Silke Scheuermann werd vertaald door Froukje Slofstra.

Edda-vertaler Marcel Otten ontsluit Verhalen uit de Vikingtijd (SUN; euro 24,95), en Zsuzsó Pennings vertaalde het fraaie Bubu van Montparnasse uit 1901 van de klompenmakerszoon Charles-Louis Philippe (Voltaire; euro 19,90).

Nagelaten werk van de romantische dichter Jotie T’Hooft (6 mei 1956-1977) in de vorm van brieven, gedichten, dagboekbladen en recensies werd verzameld in Een pijl in het Niet (Houtekiet; euro 15,-), een nieuwe editie ter gelegenheid van T’Hoofts aanstaande vijftigste geboortedag.

Non-fictie

Een filosofische mijlpaal: John Rawls’ hoofdwerk, Een theorie van rechtvaardigheid, geschreven in 1971, is eindelijk in het Nederlands vertaald (Lemniscaat; euro 49,95). Tegelijkertijd publiceert Rawls-kenner Percy B. Lehning een inleiding op het oeuvre van de man die wordt beschouwd als een van de grootste filosofen van de 20ste eeuw. Rawls (Lemniscaat; euro 12,50).

De afdeling onrustbarende toekomst is vruchtbaar deze week. Filosoof René Boomkens onderzocht in De nieuwe wanorde de consequenties van de globalisering (Van Gennep; euro 22,50). Historicus en ‘ere-inspecteur geschiedenis voor het secundair onderwijs’ in België Hugo van de Voorde schreef Het gouden oosten. Europa in de schaduw van Azië(Pelckmans Klement; euro 25,-). De Engelse theoloog annex historicus Allister McGrath argumenteert in De ondergang van het atheïsme dat het sinds de val van de Muur gebeurd is met het ongeloof (Ten Have; euro 24,90).

Om bij te komen van deze vooruitzichten nog wat achteruitblikken: Lieveling van de Latijnse taal – Justus Lipsius te Leiden herdacht bij zijn vierhonderdste sterfdag, een bundel opstellen over leven en werken van de grote latinist (Universiteitsbibliotheek Leiden; euro 17,50).

De geschiedenis van de telescoop begint bij een brillenmaker in Middelburg. Fred Watson schreef De sterrenkijker (Athenaeum-Polak & Van Gennep; euro 19,95). Van Cor Trompetter is Leven aan de rand van de Republiek – Stad en gericht Almelo 1580-1700, een studie over het leven op het Oost-Nederlandse platteland tijdens de Gouden Eeuw (Bert Bakker; euro 35,-)

Meer over