ISBN

Vijftien jaar geleden verscheen van Aya Zikken - de grande dame van de Indische letteren - de roman Hemd met open hals....

'Voor een mummie is het leven/ even ingewikkeld als de dood.' Zo begint het gedicht 'Cheops' ontwaken' in de bundel Sta op en wankel van Ingmar Heytze, die realiteit vermengt met fantasie (Kwadraat; F 19,90).

Wie niet weet wat een 'varaan' is, kan te rade gaan bij Patty Scholten: in haar dichtbundel Traliedieren (Atlas; F 29,90) komt een gedicht over dit schepsel voor. Ook andere dieren worden sonnetsgewijs gecatalogiseerd: wenkkrabben, kalkoengieren, de tweetenige luiaard, een krolse poema.

Rosa Montero, columniste bij de Spaanse krant El País, had succes met de roman De dochter van de kannibaal, waarin Lucía probeert haar verdwenen echtgenoot Ramón terug te vinden. De vertaling verscheen bij uitgeverij Wereldbibliotheek (F 49,50).

'Mijn vader maakte vaak een grapje als iemand ter sprake bracht dat onze familie ooit slaven had bezeten. ''Bij de familie Ball vermijden we vijf gespreksonderwerpen'', zei hij dan. ''Religie, seks, de dood, geld en negers.'' ' Zo begint Slaven in de familie (Arena; F 49,90) van Edward Ball. Hij verbrak het stilzwijgen en beschreef de geschiedenis van zijn familie, plantagebezitters in het Zuiden van de VS, en hun slaven.

Roem en verliefdheid is het derde en laatste deel in de reeks dagboekaantekeningen van Thomas Mann, die door Paul Beers werden geselecteerd en vertaald (De Arbeiderspers; F 59,90).

In Rumeiland vertelt Simon Vestdijk het verhaal van de Engelsman Richard Beckford, die naar Jamaica wordt gestuurd om te kijken hoe het met de familieplantage is gesteld. Deze 'avonturenroman' (Hugo Brandt Corstius) uit 1940 werd door Conserve herdrukt (F 49,95).

Hollandse taferelen en decors, alsmede gevechten met de elementen kleuren de tien verhalen die Anna Enquist samenbracht in de bundel De kwetsuur (De Arbeiderspers; F 34,90).

Epi Brons, zakenman en voetballiefhebber, voorzitter van de kwakkelende club Bandstad '83, is de hoofdpersoon van Ronald Gipharts 'episodische novelle' De voorzitter (Podium; F 27,50).

De leraar natuurkunde Denis Henriquez, in 1945 op Aruba geboren, debuteerde in 1992 als romanschrijver met Zuidstraat. In De zomer van Alejandro Bulos, zijn derde roman, vertelt hij over de reis van een Arubaan naar Europa (De Bezige Bij; F 38,50).

Over het gehavende gezin Vollemans, in de jaren zestig in een Noord-Hollands duindorp, gaat de (vijfde) roman van Graa Boomsma: Laagland (Prometheus; F 29,90).

De grimeur Wessel Mioch raakt verward in waan en werkelijkheid, als hij succes heeft met z'n rol in een soap. Rien Broere vertelt over hem in De voorstelling (De Harmonie; F 37,50).

Hester Albach deed in de jaren zeventig van zich spreken als 'de Nederlandse Françoise Sagan' en 'de vrouwelijke Jan Cremer'. Pas in 1997 publiceerde zij weer een roman, Evenbeelden. Twee jaar later wordt die gevolgd door een bundel nieuwe verhalen: Een druppel goud (De Prom; F 24,90).

Over een hermafrodiete kapitein, een vrouwelijke matroos en een sexy stuurvrouw vertelt Rebecca Gomperts in de roman Zeedrift, die niet als een sprookje begint met 'Er was eens', maar als een zeemansverhaal met 'Dit is geen gelul' (Podium; F 29,90).

Het geparfumeerde slagveld van Robert Irwin, schrijver van De Arabische nachten en Cadavre equis, speelt zich af in de harem van sultan Orkhan, die verstrikt raakt in een door vrouwen geweven web (Atlas; F 34,90).

Meer over