ISBN

Na haar bundels Binnenstad en Het hart van de Stad is Stokroos (euro 12,50) de derde verzameling columns van Monica Metz....

In Stroomafwaarts langs de Donau (De Arbeiderspers; euro 17,95) voert de Hongaarse schrijver Péter Esterházy ons mee van Donaueschingen tot de Zwarte Zee langs Europa's ruggengraat, de Donau. Aan de hand van familiegeschiedenissen wordt de lezer een blik gegund op de geschiedenis van Hongarije en Midden-Europa. In zijn roman, dat tegelijk ook een reisboek is, volgt hij de Donau van de bron tot de monding, langs Wenen, Bratislava en Boedapest.

Zonder Cornelis Corneliszoon van Uitgeest zou de historie van Nederland er wellicht anders uitzien. En toch wordt hij in geen enkel geschiedenisboek vermeld. In Cornelis Corneliszoon van Uitgeest - Uitvinder aan de basis van de Gouden Eeuw (Walburg Pers; euro 22,95) brengt een aantal historici een hommage aan de uitvinder van de houtzaagmolen. Zijn machine leidde tot ongekende bloei van de scheepsbouw langs de Zaan.

Bij Contact is de vertaling verschenen van het jongste boek van George Soros, de man die miljarden verdiende door te speculeren op de valutamarkten en die nu een deel van zijn kapitaal gebruikt om het onderwijs in Oost-Europa te bevorderen. In Globalisering (euro 19,90) doet Soros voorstellen 'die het mondiale kapitalisme stabieler en rechtvaardiger moeten maken'. In Het menselijk liberalisme - Een antwoord op het antiglobalisme (Houtekiet; euro 17,20) pleit de Belg Dirk Verhofstadt voor 'een nieuw liberaal offensief'.

De roman Aangeschoten (Podium; euro 16,90) is een psychologiche thriller uit 1961. De schrijver, Kenneth Cook, overleed in 1987. Op de boekenbeurs van Frankfurt werd het boek vorig jaar door een jonge Australische uitgeverij als een 'herontdekking' onder de aandacht gebracht en dat sloeg aan. In Wake in Fright, zoals de oorspronkelijke titel luidt, vertelt Cook over het wurgende avontuur dat een jonge leraar overkomt, als hij tijdens de zomervakantie op weg naar Sydney in de woestijn strandt.

Jessica Durlacher, schrijfster van Het geweten en De dochter, en moeder van twee kinderen, stelde voor Bert Bakker een bundel samen met 'de mooiste literaire verhalen en gedichten over kinderen'. In Geheim genootschap (euro 12,50) getuigen onder anderen Joost Zwagerman, Martin Bril, Judith Herzberg, Willem Jan Otten en Nicolaas Matsier van hun band met het kind.

Misschien vier vergelijkingen is de zevende poëziebundel van de dichter Arjen Duinker uit Delft. In 'Zintuigen en verlangens' schrijft hij: 'Ik wil aan zee staan en zintuigen krijgen./ Aan zee staan en alle woorden kennen, dat wil ik.// Aan zee staan en me niet gewonnen geven, dat wil ik./ Ik wil aan zee staan en zingen met mijn lichaam.' Voor zijn De geschiedenis van een opsomming kreeg Duinker de Jan Campert-prijs. Misschien vier vergelijkingen verscheen bij Meulenhoff (euro 13,50).

Giuseppe Ungaretti (1888-1970) was een vooraanstaand Italiaans dichter, in Egypte geboren uit een een Toscaanse familie, die zich ook buiten zijn land faam verwierf. In de inmiddels elf delen omvattende reeks De mooiste van. . . is nu zíjn werk aan de beurt. Koen Stassijns en Ivo van Strijtem redigeerden, Salvatore Cantore vertaalde en Dina Aristodemo licht Ungaretti's werk toe (Atlas; euro 15,-).

De eigenzinnige dichter van 'O krinklende winklende waterding' is nu aan de beurt in de Delta-reeks, de reeks waarin uitgevers samenwerken om de belangrijkste werken uit de Nederlandse literatuur goed en degelijk uit te brengen. De poëzie en het minder bekende proza van de Vlaamse priester Guido Gezelle (1830-1899) worden bezorgd door P. Couttenier en A. de Vos (Bert Bakker; euro 31,50).

Meer over