ISBN

Ilona komt met de regen is een kleine roman van Alvaro Mutis (Bogota, 1923), wiens werk in de kritiek vaak vergeleken wordt met dat van Mario Vargas Llosa en Gabriel García Márquez....

Uitgeverij G.A. van Oorschot is een actie begonnen ter propagering van haar 'Franse bibliotheek', waarin vier nieuwe titels zijn verschenen: De hengelaars van Castelnau van Pierre Michon (¿ 24,90); De begrafenis van François Bon (¿ 24,90); De wereld bij benadering van Jean Rouaud (¿ 34,90) en De komst van de tijd van Pierre Bergounioux (¿ 34,90). De wereld bij benadering is van deze boeken het meest aansprekende. Rouaud voltooide er zijn familiekroniek mee, die begon met Velden van eer, waarvoor hij in 1990 de Prix Goncourt kreeg.

Van Toon Tellegen, de gelauwerde kinderboekenschrijver, verscheen Over liefde en over niets anders (Querido; ¿ 39,90), zijn twaalfde dichtbundel alweer sinds zijn debuut in 1980. Bij dezelfde uitgeverij zagen eveneens het licht: Velerhande gedichten van Wiel Kusters (¿ 32,50) en Rib van Astrid Lampe (¿ 29,90). Antoine Uitdehaag publiceerde bij Van Oorschot De adem van de zaal (¿ 27,50) en voor Prometheus maakte Peter Ghyssaert een bloemlezing uit het werk van twaalf jonge Vlaamse dichters: Turkooizen scheepje van verschil (¿ 29,90).

Met grote regelmaat duikt niet alleen de hypothese op dat The Complete Works of William Shakespeare helemaal niet door Shakespeare zijn geschreven, maar ook die volledigheid wordt op gezette tijden in twijfel getrokken. Van wie is Edward III? Het toneelstuk verscheen oorspronkelijk in 1596 - anoniem, maar wel in Shakespeare's directe omgeving. Eric Sams verzorgde een uitgave van Shakespeare's Edward III - An Early Play Restored to the Canon (Yale University Press; ¿ 65,60). Hij toont erin aan dat het inderdaad om een Shakespeare-stuk gaat - alleen is de tekst ervan wel in een corrupte versie tot ons gekomen, vermoedelijk op basis van wat de acteurs zich nog wisten te herinneren van de toneelproductie.

Heere Heeresma is de schrijver van bekende boeken als Een dagje naar het strand; Geef die mok eens door, Jet en Han de Wit gaat in ontwikkelingshulp. Onder de titel Helemaal Heeresma zijn al zijn romans in een omnibus tezamen gebracht (Anthos; ¿ 49,90).

Bij uitgeverij Van Wijnen in Franeker verscheen het tweede, afsluitende deel van De Republiek, 1477-1806, de door Bert Smilde verzorgde vertaling van het meesterwerk van de Britse historicus Jonathan I. Israel over de geschiedenis van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Het tweede deel bestrijkt de periode van 1647 tot 1806. De delen kosten los ¿ 149,50.

In Schitterend schaak (Veen; ¿ 39,90) bundelde Hans Ree opnieuw een groot aantal verhalen uit de schaakwereld. Ree behandelt niet alleen interessante partijen, maar geeft ook een vaak verrassend zicht op de mensen achter de borden en in de internationale schaakorganisatie.

De onderlinge verbondenheid van vrouwen in de oertijd van de mens heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van taal. Die stelling poneert de Britse psycholoog Robin Dunbar in Vlooien, roddelen en de ontwikkeling van taal (Ambo; ¿ 39,90).

In De toekomst is al onder ons - Kleine verhalen van duurzaamheid en inspiratie (Babylon-De Geus; ¿ 24,90) gaat het om het milieu en een menswaardige toekomst. Aan de orde komen Friese dorpsverenigingen die hun energie met windmolens opwekken en de gemeente Culemborg die het verkeer met schapen te lijf gaat.

Harm van den Berg beschrijft in De ritselaars - Beknopte Nederlandse Schandaalwijzer (De Bezige Bij; ¿ 27,50) affaires die de afgelopen 25 jaar in Nederland opschudding hebben veroorzaakt. Koen Koch gaf zijn nawoord als titel mee: 'We doen het dus ook en we doen het op eigen wijze.'

Meer over