ISBN

Fictie..

Wat doet Richard, een man die het vermogen verstaat op te gaan in foto's, als hij bij een geliefde uit zijn eigen jeugd kan blijven? Men leze Waar was je nou van K. Schippers (Querido; euro 17,95). En in een roman van Kees Ruys ook een avontuurlijk man, Martin Simons, die in het Caribische kustplaatsje Belize de vrouw van zijn leven ontmoet: At l a n t i c Point (Atlas; euro 17,50).

Poëzie: van de Vlaamse reus Anton van Wilderode (1918-1998) verscheen Nagelaten gedichten, een keuze gemaakt door Patrick Lateur (Lannoo; euro 17,95); de tweede bundel van Victor Schiferli heet Verdwenen obers (De Arbeiderspers (euro 14,95).

Een vrouwelijke slavenhouder op een 19de-eeuwse Amerikaanse suikerplantage voert het woord in Bezit (De Geus; euro 18,90) van Valerie Martin, vertaald door Jos den Bekker.

Non-fictie

Een moderne samenleving kan niet zonder vitale overheid, maar wie de overheid wil hervormen moet eerst de betekenis van de bureaucratie doorgronden. En dat probeert Jacques Wallage, burgemeester van Groningen, voormalig staatssecretaris en oud-fractieleider van de PvdA, in zijn essay Lang leve de ambtenaar! (Bert Bakker; euro 12,95 ).

Gerrit Jan Zwier, die voor de Volkskrant een groot aantal reisverslagen schreef, laat de lezer in Zilverig licht (Atlas; euro 16,5 0 ) kennismaken met de kuststreken van Spitsbergen, Noord-Noorwegen, IJsland en het Ierse Donegal.

Vooruit: nog een boekje over Europa. Het heet Wij, Europeanen (Damon; euro 12,50) en is geschreven door Gido Berns, die de synthese zoekt tussen ethiek, politiek en globalisering. Daniel Cohen, hoogleraar economie aan de Sorbonne in Parijs, onderzoekt in De mondialisering en haar tegenstanders (Mets & S ch i l t ; euro 20,-) de teleurstelling en boosheid onder conservatieve moslims en andersglobalisten over de mondialisering. De vertaling is van Anneke van der Straaten en Harrie Nelissen.

Schrijver-journalist Piet de Moor zwerft sinds het midden van de jaren tachtig door Midden-Europa. Zijn Schemerland (Va n Gennep; euro 22,50) gaat over de Europese drama's van de voorbije eeuw, over oorlog en dwingelandij. De Moor sprak daarover met onder anderen Nobelprijswinnares Elfriede Jelinek.

De historicus Ernst Kossmann (1922-2003) was een autoriteit op het gebied van de Nederlandse geschiedenis, of het nu ging om de 16de-eeuwse opstand tegen Spanje of over de verwarring die zich in 1968 van de Lage Landen meester maakte. Geschiedenis is als een olifant (Bert Bakker; euro 25,-) bevat een selectie opstellen uit zijn omvangrijke werk.

Albert Einstein voerde de natuurkunde honderd jaar geleden met vier opzienbarende artikelen de nieuwe tijd binnen. Martijn van Calmthout, wetenschapsredacteur van de Volkskrant , belicht wat daarachter schuilging in Einsteins licht - Een leven met relativiteit (Contact; euro 19,9 0 ).

Meer over