ISBN

Fictie..

De Mexicaanse romancier en scenarioschrijver Guillermo Arriaga publiceerde vier jaar geleden het boek dat nu uitkomt in de vertaling van Mieke Westra en Mariolein Sabarte Belacortu: Nachtbuffel (Rothschild & Bach; euro 17,95).

Nog maar nauwelijks is zijn roman Het derde huwelijk verschenen, of daar is al weer een nieuwe Tom Lanoye. Een toneelstuk dit keer: Mefisto for ever, vrij naar de roman van Klaus Mann (Prometheus; euro 17,95).

Voor haar tweede roman, De verdwijning van Eva Zomers (Balans; euro 16,95), liet Claire Polders zich onder meer inspireren door ‘diverse sprookjes van Grimm en Anderson’.

Een brave en een onburgerlijke neef zijn de hoofdpersonen in De laatste mammoet van de Vlaamse schrijver en popzanger Luc de Vos (Atlas; euro 16,50).

‘En dan nu: Cherry Duyns’. De zoon van een illusionistenpaar ging documentaires maken en werd ook acteur en schrijver. J. Heymans neemt leven en werk uitputtend door in Herfstlied (Thomas Rap; euro 19,90).

Dominee HaverSchmidt die in 1894 zelfmoord pleegde, verwierf eeuwige nationale roem als de dichter Piet Paaltjens met Snikken en grimlachjes (1867). In Door de straten der Sleutelstad... neemt Peter van Zonneveld de lezer mee door Leiden, waar nog veel aan Paaltjens herinnert (Bas Lubberhuizen; euro 13,50).

De herontdekte Hongaarse schrijver Sándor Márai werd al voor de oorlog vertaald. Het echtpaar Székely-Lulofs tekende in 1939 voor De nacht van de scheiding, dat nu is herdrukt (Wereldbiliotheek; euro 17,90). Digging to America van Ann Tyler is vertaald door Mea Flothuis als Thuiskomen (Cargo; euro 18,50).

Wat hebben postduiven met mensen gemeen? Het instinct terug te keren naar huis: Een duif en een jongen (Rothschild & Bach; euro 19,95) is de nieuwe roman van Meir Shalev, vertaald door Ruben Verhasselt.

Non-Fictie

In de Iraakse havenstad Basra begint De schatkamer van Babylonië, het autobiografische familie-epos van Rada Sukkar, die zichzelf drie generaties later terugvindt als waterbouwkundig ingenieur in Delft (De Geus; euro 22,50). Emerson Vermaat, jurist en journalist, maakte met Nederlandse jihad een uitputtende beschrijving van het proces tegen de Hofstadgroep (Aspekt; euro 16,95).

Frits Abrahams bundelde zijn dagelijkse columns uit NRC Handelsblad onder de titel Een onvergetelijke thuiskomst (Prometheus; euro 16,95); Anna Bouman heeft een hersentumor en schrijft daar zonder vals sentiment over in De zondagsvrouw (Arena; euro 15,95).

Femke Halsema droomt samen met journalist Michiel Zonneveld Over de linkse lente (Bert Bakker; euro 9,95). Hoe verder met de kloof tussen burger en Kamerlid? Filosoof Bas van Stokkom ziet weinig in referenda, meer in een ‘Burgerkamer’, betoogt hij in Rituelen van beraadslaging (Amsterdam University Press; euro 29,90).

De Amerikaanse publicist Paul Berman volgde de Werdegang van voorlieden van de jaren zestig. ‘Een onrustbarend boek’, oordeelde H.J. Schoo over de Engelse versie van Idealisme en macht (Meulenhoff; euro 21,95).

‘Een gezellige Brabantse meid’, zo staat wielerkoningin Leontien van Moorsel bekend. Gert Jan de Vries nuanceert dit idee in zijn niet-geautoriseerde biografie, getiteld Gedroomd Wielrennen (De Arbeiderspers; euro 15,95).

Meer over