ISBN

Fictie..

Voormalig popmusicus en dichter Pieter Bon publiceerde in eigen beheer de poëziebundel Dit lijf weet van niets (zie www.pieterbon.com; 14,90). Willem Otterspeer maakte ter gelegenheid van diens tachtigste verjaardag een selectie uit de gedichten van J.W. Oerlemans, getiteld Koers: onveranderlijk, onsterfelijkheid (Bert Bakker; 19,95)

De Italiaanse auteur Dino Buzzati schreef zijn meesterwerk in 1938, nu vertaald door Anthonie Kee als De woestijn der Tartaren (Wereldbibliotheek; 18,50). Natasha Radojcic, geboren in Belgrado, in 1989 vertrokken naar New York, beschrijft in Ik ben hier weg de avonturen van een jonge vrouw in een labyrint van verraad, seks, verslaving en eenzaamheid (Wereldbibliotheek; 16,90).

De Duitse schrijver Andreas Maier tobt in Kirillov of de zin van het bestaan over het leven en zelfmoord aan de hand van de dialoog tussen twee studenten en een daad van zinloos geweld (Ambo; 22,95).

Non-fictie

Johan van Merriënboer, verbonden aan het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis in Nijmegen, schreef een kloeke biografie, getiteld Mansholt. Nixon noemde de landbouwcommissaris ooit 'die ezel van de Europese Commissie' (Boom; 25,-). Nog een biografie, bekroond met de Pulitzer-prijs. De Amerikanen Mark Stevens (kunsthistoricus) en Annalyn Swan (journalist) beschreven, ook al vuistdik, het leven van schilder De Kooning - Een Amerikaanse meester (Nieuw Amsterdam; 39,95). Nog een kleiner, 'intiem portret' van de hand van dichteres Carla Boogaards is Jan Sierhuis - Een leven voor de schilderkunst (Nieuw Amsterdam; 15,95).

In Gaandeweg, het derde en laatste deel van zijn reisdagboeken, doet J.J. Voskuil verslag van zijn wandelingen met vrouw Lousje in de jaren 1983-1992 (Van Oorschot; 19,50).

Filosoof Michiel Leezenberg analyseerde het antieke theater niet zozeer als literair genre maar in zijn politieke dimensie: De vloek van Oedipus - Taal, democratie en geweld in de Griekse tragedie (Van Gennep; 19,90).

De Amerikaanse journalist Alexander Stille stelt in De toekomst van het verleden aan de orde hoe de overdaad aan informatie het steeds moeilijker maakt de geschiedenis te begrijpen (Atlas; 24,90). De Indische collectie van het Historisch Beeldarchief Migranten was de bron voor het fotoboek Indisch leven in Nederland, samengesteld door Annemarie Cottaar en gelardeerd met persoonlijke geschiedenissen van onder anderen Jan Blokker, Adriaan van Dis en Helga Rueb-samen (Meulenhoff; 22,50).

Geheel herzien en kennelijk actueel met Frank Rijkaard en Rudi Völler op het omslag, allebei in oranje ochtendjas: Onbekende buren - Duitsland voor Nederlanders, Nederland voor Duitsers, geschreven door Dik Linthout (Atlas; 19,90).

Meer over