ISBN

Fictie..

Het pseudoniem dat de hartstochtelijkste poëzie van Fernando Pessoa schreef, was Álvaro de Campos. Nu vertaald en van een nawoord voorzien door August Willemsen: Gedichten 1913-1922 (De Arbeiderspers; euro 29,95). H.C. ten Berge werd gelouterd en gelauwerd met de P.C. Hooftprijs en in verband daarmee werd Het geheim van een opgewekt humeur herdrukt (Athenaeum-Polak & Van Gennep; euro 16,95); ook vanwege de prijs verscheen de bloemlezing De mythische plaats met gedichten en een stukje autobiografie (euro 7,95).

Haar postuum uitgegeven roman Storm in juni vierde triomfen in Frankrijk en Nederland. Irène Némirovsky was een succesvol schrijfster toen ze in 1942 door de Duitsers werd weggevoerd. Haar debuut, David Golder, was voor de oorlog al een succes. Uit het Frans vertaald door Pauline Sarkar (De Geus; euro 17,90).

De Spaanse schrijfster Carmen Laforet debuteerde in 1944 op 23-jarige leeftijd met de roman Nada. Nog altijd een klassieker in de Spaanse literatuur, nu vertaald door Fenny Ebels en met een nawoord van Mario Vargas Llosa (MKW uitgevers; euro 24,50). De Française Marie Darrieussecq bedrijft literaire sciencefiction en behandelt een liefde in Antarctica: White (De Arbeiderspers; euro 16,95), vertaald door Mirjam de Veth. Nog meer sciencefiction, althans ‘de dunne scheidslijn tussen fantasie en werkelijkheid’ in Koortsgloed van Marieke Groen (Nieuw Amsterdam; euro 16,50).

Non-Fictie

Haarlemmer Martijn de Rijk schreef een case-study over de verwikkelingen wanneer de Turkse gemeenschap het plan opvat een moskee te bouwen: De nieuwe moskee (Atlas; euro 19,90). Onderzoeksjournalist Wim van de Pol doet uit de doeken hoeveel miljoenen er omgaan in het afluisterbedrijf: Onder de tap (Balans; euro 16,50).

Fred de Vries is een liefhebber van de jaren tachtig, de vrijheid en creativiteit en de nog nauwelijks beschreven underground-scene van toen, ‘onder de neuzen van Lubbers, Reagan en Thatcher’: Club Risiko – De jaren tachtig toen en nu (Nijgh & Van Ditmar; euro 22,50).

Eén avond waren vijf van de beroemdste kunstenaars uit de jaren twintig bijeen in Parijs – Joyce, Proust, Picasso, Stravinsky en Diaghilev. In Een avond in Hotel Majestic grijpt historicus Richard Davenport-Hines die gelegenheid aan voor een cultuurgeschiedenis van Parijs in het interbellum (De Bezige Bij; euro 24,50).

De Britse journaliste Angela Lambert beschreef Het verloren leven van Eva Braun, ‘de bekendste onbekende uit de geschiedenis’ (De Bezige Bij; euro 29,90). Historicus Mike Dash, auteur van het bejubelde boek De ondergang van de Batavia, publiceert nu Roofmoordenaars – Het ware verhaal van India’s moorddadige sekte de Thugs (De Arbeiderspers; euro 21,95).

Meer over