ISBN

Fictie..

‘Meiregen scheen te maken dat je groter werd, maar als het regende moest ik binnenblijven’: jeugdherinneringen van Remco Campert in Een geschenk uit de hemel (De Bezige Bij; euro 10,-).

In zijn Berlijnse periode schreef Paul van Ostaijen (1896-1928) in zijn expressieve handschrift het cahier De Feesten van Angst en Pijn, waarvan na 85 jaar een aparte facsimile-editie is verschenen, met een nawoord van Geert Buelens (Vantilt; euro 24,90).

Twee levens in modern Kaapstad – dat van een internetkunsthandelaar en een zwart viool spelend dorpsmeisje – vervlecht Etienne van Heerden in In de plaats van liefde, dat werd vertaald door Robert Dorsman (De Bezige Bij; euro 29,90).

Man verlaat slapend zoontje, neemt één borrel in het café, en merkt bij thuiskomst dat zijn zoontje is verdwenen: Een mooie avond om naar China te gaan van David Gilmour werd vertaald door Guido Golüke (Ambo; euro 18,95).

Chrétien de Troyes, de uitvinder van de Arthur-roman, kreeg bijna een millennium later dankzij Ard Posthuma een lichtvoetige en rijmende vertaling: De graal (Athenaeum-Polak & Van Gennep; euro 19,95).

Een enthousiaste docent en warmbloedig criticus bundelde een keuze uit eigen werk: Lezen, man! van Anthony Mertens werd ingeleid door Kees Fens (De Bezige Bij; euro 24,90).

Richtlijnen voor doe-het-zelvers: Schrijven: het begin van Pim Wiersinga (euro 12,50), Kinderboeken schrijven van Wim Daniëls (euro 12,50) en De wil en de weg van Jan Brokken (euro 24,90), verschenen in de ‘schrijfbibliotheek’ van Augustus.

Non-Fictie

Gerlof Leistra houdt voor Elsevier de moorden bij. Hij schreef Op leven en dood – Wie is wie in de Nederlandse onderwereld (Balans; euro 15,-). Peter D’Hamecourt is correspondent in Moskou voor het Journaal en het AD. In Moskou is een gekkenhuis bundelde hij zijn ervaringen sinds 1989 (Conserve; euro 17,-).

‘Begrijpen we eigenlijk iets van Bach?’, schrijft organist Gert Oost in Aan de hand van Bach – Tekst en uitleg bij een jaargang Bachkantates. (Boekencentrum; euro 39,50). Gitarist Martin Kaaij behandelt componisten, notenschrift, boventonen, rubato en contrapunt in Toonzetters – Sleutel tot de klassieke muziek (Inmerc; euro 14,95). Winnie Sorgdrager schrijft en vertelt cd-gewijs over Mozart – Een leven vol muziek (Ziederis; euro 19,95). Ivo de Wijs schreef samen met componiste Sunna Wehrmeijer Oude en nieuwe Sinterklaasliedjes (Ziederis; euro 19,95, met meezing-cd).

Henk van Renssen, voorheen de Volkskrant, nu Vrij Nederland, liep tegen de naam George Nypels aan en ontdekte een unieke journalistieke carrière, die hij beschrijft in De revolutieverzamelaar – George Nypels, reiscorrespondent tussen de wereldoorlogen (Podium; euro 19,90).

Meer over