ISBN

Fictie..

Vanavond wordt het festival Poetry International afgesloten. Daarna kunnen we weer thuis gaan lezen. In Hotel Parnassus (De Arbeiderspers; ¬ 17,95) staat werk van hen die de afgelopen week in Rotterdam optraden: onder anderen Carol Ann Duffy, Yi Won, Hagar Peeters, Niels Frank, Dan Paterson en Ella Bat-Tsion.

In het recente dagboek Een wezen van verten (IJzer; ¬ 20,50) van de Spaanse meester Francisco Umbral (1935) laat hij weten de lezer niet te willen opvoeden, maar 'te verleiden, te beheksen, te betoveren'. De veelzijdige auteur won in 2000 de Premio Cervantes. Volgens het nawoord van vertaalster M. Vanderzee is Umbral een moderne picaro.

Oceane heet de vormgeefster die houdt van reizen, maar niettemin de deur niet uit wil. De laatste roman van Tibor Fischer is wederom geestig en eigentijds:

Reis naar het einde van de kamer, vertaald door Ko Kooman (De Arbeiderspers; ¬ 19,95). In de Parijse roman Het boek van zout van Monique Truong (vertaald door Heleen ten Holt voor De Bezige Bij; ¬ 18,90) krijgt de Vietnamese kok van Gertrude Stein en Alice B. Toklas het woord.

A la recherche du temps perdu van Marcel Proust verscheen ook als stripboek, en hetzelfde gebeurde met The Importance of Being Earnest van Oscar Wilde. Tom Bouden bewerkte het beroemde toneelstuk over twee Engelse jongemannen en hun geliefden tot een eigentijds beeldverhaal: Het belang van Ernst (Atlas; ¬ 16,50). De vertaling is van Gerrit Komrij. In het rijkelijk met stripbeelden doorweefde Kuifje in de stad (Lannoo; ¬ 12,85) buigen uiteenlopende auteurs zich over het decor van de talrijke steden waar Kuifje zijn avonturen beleefde.

Non-fictie

Na het EK voetbal komt er nog een Tour de France. En de Olympische Spelen. Uitgevers anticiperen daarop. Zo verscheen bij L.J. Veen Spelen Een olympische reis (A 10,-) van Mart Smeets, met observaties en herinneringen aan zes Spelen. In Lance en de rest Tourverhalen uit het nieuwe millennium (BZZT¬ 12,50) laat Raymond Kool de meest memorabele etappes en Tour-edities nog eens voorbijkomen.

De afslankmythe (Scriptum; ¬ 16,-) geeft volgens het omslag een advies op maat, ver weg van alle fabeltjes; het biedt een 'concrete' handreiking om het gewicht binnen de perken te houden. Auteur is dr. Tatjana van Strien, docent en onderzoeker bij de vakgroep klinische psychologie van de Nijmeegse universiteit.

Jan Eilander en Wim de Jong schreven voor het Volkskrant Magazine over hun belevenissen als vader, en zoals dat vaker gaat met series of rubrieken is er dan nu een boek: Vaderliefde, met als ondertitel De lotgevallen van twee jonge (40+) vaders (Arena; ¬ 17,50).

In een interview met de Volkskrant, vorige week, noemde Ala Bashir, ex-lijfarts van Saddam Hussein, zijn ex-baas een psychopaat en een ijdele man, die geen dubbelgangers wenste en ze ook niet had. In Getuigenissen van Saddams lijfarts (Spectrum; ¬ 14,95) vertelt Bashir zijn verhaal, opgetekend door de Noorse journalist Lars Sigurd Sunnana.

Anja Meulenbelt, SP-senator en auteur van het spraakmakende De schaamte voorbij, reist geregeld naar de Gazastrook om daar gehandicapten te helpen. In Habibi, Habibi ('Liefje, liefje') schrijft ze over het alledaagse leven in dit bezette, overbevolkte en steeds verder afgesloten gebied (Veen Magazines; ¬ 19,95).

Meer over