ISBN

Fictie..

Heere Heeresma bevestigt zijn terugkeer met de roman Kijk, een drenkeling komt voorbij (De Arbeiderspers; euro 19,95). ‘Gewone mensen schrijven geen goede boeken’, vindt Willem Brakman, die zijn ongewoonheid viert in de korte roman Naar de zee, om het strand te zien (Querido; euro 16,95).

‘De moeheid in een broodje’, dicht Anneke Brassinga in ‘Gefundenes Fressen’ uit haar nieuwe bundel IJsgang (De Bezige Bij; euro 16,90), en Louis Lehmann merkt dat hij zijn vooroorlogse speelgoed meer mist dan zijn dode ouders, in Wat boven kwam (De Bezige Bij; euro 15,-).

De hoogleraar koloniale geschiedenis Gerretson publiceerde één dichtbundel, onder het pseudoniem Geerten Gossaert: Experimenten (1911), nu heruitgegeven door Prometheus/Bert Bakker (euro 24,95).

Esther Hoff werd onbedoeld zwanger, en besloot het kind te houden: Leven met Sarah is haar autobiografische roman (Wereldbibliotheek; euro 13,50). Essays over Hella Haasse werden gebundeld in Een nieuwer firmament (Querido; euro 19,95). Columnist en Lochems dadaïst A.L. Snijders schrijft ook zkv’s, zeer korte verhalen: Belangrijk is dat ik niet aan lezers denk (AFdH; euro 49,50).

Non-Fictie

Ooit werd de 18de eeuw beschreven als ‘de pruikentijd’, saai en vadsig. De satirische journalist Jacob Campo Weyerman en querulanten als de hekeldichter Jan van Hoogstraten vertegenwoordigden De andere achttiende eeuw, nu beschreven in een bundel onder redactie van Cis van Heertum, Ton Jongenelen en Frank van Lamoen (VanTilt; euro 22,50).

De Israëlische filosoof Avishai Margalit werd bekend met het boek Occidentalisme, dat hij samen met Ian Buruma schreef. Nu analyseert hij het collectieve geheugen en vraagt hij zich af of de plicht tot herinneren samengaat met het recht om te vergeten, in Herinnering – een ethiek voor vandaag (SUN; euro 19,90).

Erasmus was tegen het vasten en de vleesloze vrijdag, en fileerde deze christelijke gebruiken in Het verbod vlees te eten (Ad Donker; euro 13,50). Olifanten zagen we deze week op het Journaal in de spiegel kijken. Clive D.L. Wynne schreef Denken dieren na? en wijst erop dat dieren weliswaar niet dom zijn, maar dat uw hond niet weet of u een zware dag hebt gehad (Pearson; euro 24,95). Wanneer Irak geen olie maar kattebakkorrels had geproduceerd, waren er geen Golfoorlogen geweest. Lucas Reijnders maakt zich zorgen over de grondstoffen en Energie – van brandhout tot zonnecel (Van Gennep; euro 12,50).

Is het antwoord op ‘de kloof’ tussen burger en politiek méér democratie, zoals vaak wordt gedacht? Bestuurskundige Frank Hendriks betoogt in Vitale democratie – theorie van democratie in actie dat achter een ogenschijnlijk eenvoudig beginsel van volksbestuur een gecompliceerde denkwereld schuilgaat (Amsterdam University Press; euro 29,90).

Meer over